W każdym razie proponuję dziś coś pysznego, co znika w dosłownie 5 minut ;) Tarta ze szpinakiem i serami. Przepis na ciasto pochodzi z Kwestii Smaku, farsz jest improwizowany. Ciasto wystarcza na 2 cienkie tarty, połowę można schować do lodówki lub zamrozić.
Tarta ze szpinakiem, fetą i serem pleśniowym
Składniki (forma o średnicy 24cm)
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- opcjonalnie 2 łyżki zimnego mleka
- opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- pół opakowania sera feta
- 100g sera pleśniowego (gorgonzoli lub Lazura)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany
- 3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Z mąki uformuj kopczyk na stolnicy, w środku zrób zagłębienie i umieść w nim zimne masło i jajko. Za pomocą noża siekaj masło na drobne kawałki a następnie połącz całość w ciasto dodając zimne mleko. Uformuj kulę, zafoliuj ją i wstaw na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto podziel na pół, połowę schowaj do lodówki lub zamroź- do wykorzystania na inną tartę. Drugą połowę rozwałkuj na cienki placek o większej średnicy niż forma. Przełóż do foremki za pomoca wałka, wystające brzegi odetnij. Połóż na ciasto papier do pieczenia i obciąż za pomocą ceramicznych kulek lub grochu albo fasoli. Podpiecz spód w 180°C przez 10 minut.
Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody i wymieszaj z fetą, jajkami, śmietaną, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wyłóż farsz na przestudzony spód, wstaw tartę do piekarnika i piecz około 40 minut w 180°C.
Szpinakowa tarta to moja ulubiona na ostro. ^^
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńDużo szpinaku, to jest to!!!
OdpowiedzUsuńMiło, że wpadłaś choć na chwilę ;) Apetyczna tarta, ja ostatnio coraz bardziej zaprzyjaźniam się z panem szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńSzpinak+ser to bardzo zgrany duet
OdpowiedzUsuńSaratelka, ja i szpinak to miłość od pierwszego wejrzenia ;)
OdpowiedzUsuńPostaram się wpadać częściej, choć gotuję właściwie tylko w weekendy...
Pychotka :) proponuję to też w wersji muffinkowej!! Też znikają w mgnieniu oka. Niedługo umieszczę przepis na blogu. Zapraszam! Pyszne przepisy!!
OdpowiedzUsuńUformuj kulę, zafoliuj ją i wstaw na pół godziny do piekarnika. :D
OdpowiedzUsuńTarta bardzo dobra. Dzięki za przepis.
Łaaaaaaaa, jaki głupi błąd :D dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam :)
OdpowiedzUsuńJa proponuje dodac swiezej cebulki i koperku.
OdpowiedzUsuń