wtorek, 10 stycznia 2012

Szpinakowa tarta

Długie przerwy między wpisami...Zupełnie nie mam czasu na gotowanie, a co dopiero na blogowanie. Nie wiem czy uda mi się cokolwiek z tym zrobić, przynajmniej na razie.

W każdym razie proponuję dziś coś pysznego, co znika w dosłownie 5 minut ;) Tarta ze szpinakiem i serami. Przepis na ciasto pochodzi z Kwestii Smaku, farsz jest improwizowany. Ciasto wystarcza na 2 cienkie tarty, połowę można schować do lodówki lub zamrozić.




Tarta ze szpinakiem, fetą i serem pleśniowym

Składniki (forma o średnicy 24cm)
Ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła 
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • opcjonalnie 2 łyżki zimnego mleka
Farsz:
  • opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • pół opakowania sera feta
  • 100g sera pleśniowego (gorgonzoli lub Lazura)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Z mąki uformuj kopczyk na stolnicy, w środku zrób zagłębienie i umieść w nim zimne masło i jajko. Za pomocą noża siekaj masło na drobne kawałki a następnie połącz całość w ciasto dodając zimne mleko. Uformuj kulę, zafoliuj ją i wstaw na pół godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto podziel na pół, połowę schowaj do lodówki lub zamroź- do wykorzystania na inną tartę. Drugą połowę rozwałkuj na cienki placek o większej średnicy niż forma. Przełóż do foremki za pomoca wałka, wystające brzegi odetnij. Połóż na ciasto papier do pieczenia i obciąż za pomocą ceramicznych kulek lub grochu albo fasoli. Podpiecz spód w 180°C przez 10 minut.


Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody i wymieszaj z fetą, jajkami, śmietaną, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wyłóż farsz na przestudzony spód, wstaw tartę do piekarnika i piecz około 40 minut w 180°C.

10 komentarzy:

  1. Szpinakowa tarta to moja ulubiona na ostro. ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo szpinaku, to jest to!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło, że wpadłaś choć na chwilę ;) Apetyczna tarta, ja ostatnio coraz bardziej zaprzyjaźniam się z panem szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Saratelka, ja i szpinak to miłość od pierwszego wejrzenia ;)

    Postaram się wpadać częściej, choć gotuję właściwie tylko w weekendy...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka :) proponuję to też w wersji muffinkowej!! Też znikają w mgnieniu oka. Niedługo umieszczę przepis na blogu. Zapraszam! Pyszne przepisy!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uformuj kulę, zafoliuj ją i wstaw na pół godziny do piekarnika. :D
    Tarta bardzo dobra. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Łaaaaaaaa, jaki głupi błąd :D dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja proponuje dodac swiezej cebulki i koperku.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...