niedziela, 19 lutego 2012

Naleśniki pełnoziarniste z twarożkiem bananowym

Jeżeli ktoś uważa, że pyszne i słodkie naleśniki są tuczące i nie można nawet o nich myśleć, jeżeli chce się zrzucić kilka kilogramów, to jest w błędzie. Wystarczy być w posiadaniu teflonowej patelni do naleśników oraz mąki pełnoziarnistej, a cukier zastąpić według uznania jakimś słodkim substytutem. I nagle nudne śniadanie zamienia się w ucztę dającą energii na cały dzień. Pycha!




Naleśniki pełnoziarniste z twarożkiem bananowym

Składniki na 2 porcje (6 naleśników*):

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30g mąki pszennej typ 650
  • ok. 200ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru lub 7 rozgniecionych tabletek słodzika
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego
Serek:
  • pół kostki twarogu półtłustego
  • mały dojrzały banan
  • 1,5 łyżki cukru brązowego lub 4 tabletki słodzika (rozgniecione)
Dietetyczna polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  •  łyżka kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub klonowego, albo miodu)

Składniki na ciasto zmiksuj dokładnie mikserem lub trzepaczką, tak aby nie utworzyły się grudki. Odstaw na co najmniej 10 minut. Rozgrzej patelnię teflonową, przed pierwszym naleśnikiem możesz ją delikatnie posmarować olejem. Wlewaj ciasto na patelnie rozlewając po całej jej powierzchni, usmaż w ten sposób 6 naleśników.

Twarożek zmiksuj blenderem razem z bananem i cukrem/słodzikiem.

Czas na polewę: Mleko podgrzej w niewielkim naczynku razem z mlekiem w proszku i dokładnie wymieszaj aby grudki się rozpuściły. Dodaj do tego kakao i połącz. Na końcu wymieszaj z syropem z agawy i ewentualnie dosłodź do smaku.

Naleśniki smaruj serkiem, zwijaj w rulony i polej polewą. Jeżeli chcesz aby były ciepłe, to podgrzej je w mikrofalówce albo przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na kilka minut do piekarnika.


* 2 porcje, bo ja zjadam dwa, a Luby cztery naleśniki. W przypadku mniejszych żarłoków, składniki wystarczą na 3 porcje ;)


Dodaję przepis do akcji:

14 komentarzy:

  1. Jakie piękne! i cieniutkie, takie, jak lubię:))

    OdpowiedzUsuń
  2. urzekł mnie ten twarożek i ta polewa ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! smak i dietetyczne właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że ja już po śniadaniu...tak to pysznie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi sie taka zdrowa naleśnikowa wersja!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    Zachęcam do głosowania na ten przepis na stronie wysmakuj.pl

    To serwis na, którym zgromadzone są przepisy na najlepsze przepisy z blogów kulinarnych.

    Można glosować i dodawać swoje ulubione przepisy :)

    Pozdrawiam,
    Gosia z wysmakuj.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smakowita wersja naleśników! :D Fajne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Co można dać zamiast mleka w proszku ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Naleśniczki wyglądają MEGA! smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakub, jeżeli nadal ma być dietetycznie to możesz spróbować zrobić sos z samego miodu/syropu z agawy z dodatkiem kakao. Myślę że można dodać też trochę zmielonego siemienia lnianego, wypróbuję i dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Można też do zwykłej mąki poznańskiej dodać otręby pszenne, orkiszowe lub inne.

    Świetne są też naleśniki z ciasta do którego dodano łyżeczkę kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam naleśniki na słodko :). Na pewno je sobie przyrządzę. W domu często robię podobne na śniadanie. Ciasto przyrządzam zawsze wg wskazówek podanych na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/, dzięki czemu naleśniki zawsze mi się udają. Podstawowymi rzeczami o których warto pamiętać jest odpowiedni typ mąki oraz zachowanie kolejności mieszania składników na ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...