Podczas produkcji zakwasu korzystałam głównie z rad zawartych w Pracowni Wypieków i ze strony Chleb- moja domowa piekarnia
Natomiast przy pieczeniu chleba bardzo przydatny okazał się filmik z Gotuj Skutecznie
Chleb jest przepyszny- polecam wszystkim, którzy się jeszcze wahają :)
Chleb pszenno- żytni na naturalnym zakwasie
Składniki na 1 bochenek:
- 160g zakwasu żytniego
- 250g mąki pszennej chlebowej (lub typ 650)
- 250g mąki żytniej typ 2000
- 270-300 ml letniej wody (nie więcej niż 40stopni)
- pół łyżki soli
- 2 łyżki oliwy
- ulubione ziarna i przyprawy (na zdjęciu chleb z makiem i pestkami dyni)
- + mąka i woda do dokarmienia zakwasu
Dzień 1- Rano:
Wyjmij zakwas z lodówki i dokarm (filiżanka mąki żytniej, filiżanka letniej wody). Zostaw w ciepłym miejscu, żeby zaczął pracować
Wieczór:
Zrób zaczyn: odmierz ok 160g zakwasu, dodaj mąką pszenną i 250ml wody, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Dzień 2- Rano:
Dodaj mąkę żytnią 2000, ok 20-50 ml wody (to zależy od gęstości zakwasu), sól, oliwę i dodatki. Wyrób dokładnie wszystko ręką lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Umieść ciasto w keksówce (moja ma 23 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź łyżką lub ręką zwilżoną wodą. Przykryj folią lub ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wieczór (lub po minimum 6 godzinach):
Wyrośnięty chleb posmaruj wodą. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury. Wstaw chleb i w tym samym momencie zmniejsz temperaturę do 200°C. Warto na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu lub wstawić naczynie z wodą, żeby skórka była chrupiąca. Piecz przez 55-60 minut, a po upieczeniu wyjmij chleb z formy i wystudź na kratce.
UWAGA: Chleb wkładany do piekarnika musi być wyrośnięty! W piekarniku już niestety nie urośnie.
Piękny! :) Muszę niedługo zrobić taki chlebek, bo jak na razie robiłam tylko takie drożdżowe.
OdpowiedzUsuńChyba się w końcu zabiorę za zakwas. Cudowny jest ten chlebek :D
OdpowiedzUsuńPiękny Twój pierwszy chleb!
OdpowiedzUsuńZakwas nie taki straszny,jak go malują.
Trzymam kciuki za następne udane chleby.
Taki klasyczny chlebek razowy na zakwasie to mój ulubiony ^^ Muszę w najbliższym czasie nastawić zakwas. Cudny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek:) gratuluję:) ja w chlebie na zakwasie zakochaąłm się i nie wyobrażam sobie życia bez niego:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj, z lekkim drżeniem serca, no i wyszedł przepisowo, dzięki :)
OdpowiedzUsuńSuper, że wyszedł :)
OdpowiedzUsuńZaczyn trzymałam w cieple jakieś 4h, potem chlebek przez 6h i wyszedł pyszny. Za kilka dni upiekę go ponownie i dodam ciut miodu. Dzięki- fajny przepis.
OdpowiedzUsuń