niedziela, 11 marca 2012

Domowa piekarnia: Chleb pszenno- żytni na naturalnym zakwasie

Od dosyć dawna z podziwem, zachwytem i nutką przerażenia przeglądałam receptury na wyhodowanie własnego zakwasu i przepisy na chleby z jego zawartością, jednak długo nie mogłam się odważyć na spróbowanie. Aż pewnego dnia kupiłam mąkę i stwierdziłam, że zaryzykuję. I jak się okazało- nie taki diabeł straszny, jak go malują, domowa produkcja chleba na zakwasie jest bardzo łatwa i przyjemna :) Jednak wymaga jednej cechy- cierpliwości. Bo mimo że chleb nie jest pracochłonny, to jednak (w moim przypadku) bochenek powstaje w 2 dni. Niecierpliwym odradzam :) Albo i polecam- w ramach terapii;)

Podczas produkcji zakwasu korzystałam głównie z rad zawartych w Pracowni Wypieków i ze strony Chleb- moja domowa piekarnia

Natomiast przy pieczeniu chleba bardzo przydatny okazał się filmik z Gotuj Skutecznie

Chleb jest przepyszny- polecam wszystkim, którzy się jeszcze wahają :)













Chleb pszenno- żytni na naturalnym zakwasie

Składniki na 1 bochenek:
  • 160g zakwasu żytniego
  • 250g mąki pszennej chlebowej (lub typ 650)
  • 250g mąki żytniej typ 2000
  • 270-300 ml letniej wody (nie więcej niż 40stopni)
  • pół łyżki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • ulubione ziarna i przyprawy (na zdjęciu chleb z makiem i pestkami dyni)
  • + mąka i woda do dokarmienia zakwasu

Dzień 1- Rano:
Wyjmij zakwas z lodówki i dokarm (filiżanka mąki żytniej, filiżanka letniej wody). Zostaw w ciepłym miejscu, żeby zaczął pracować

Wieczór:
Zrób zaczyn: odmierz ok 160g zakwasu, dodaj mąką pszenną i 250ml wody, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Dzień 2- Rano: 
Dodaj mąkę żytnią 2000, ok 20-50 ml wody (to zależy od gęstości zakwasu), sól, oliwę i dodatki. Wyrób dokładnie wszystko ręką lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Umieść ciasto w keksówce (moja ma 23 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź łyżką lub ręką zwilżoną wodą. Przykryj folią lub ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wieczór (lub po minimum 6 godzinach):
Wyrośnięty chleb posmaruj wodą. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury. Wstaw chleb i w tym samym momencie zmniejsz temperaturę do 200°C. Warto na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu lub wstawić naczynie z wodą, żeby skórka była chrupiąca. Piecz przez 55-60 minut, a po upieczeniu wyjmij chleb z formy i wystudź na kratce.

UWAGA: Chleb wkładany do piekarnika musi być wyrośnięty! W piekarniku już niestety nie urośnie.



8 komentarzy:

  1. Piękny! :) Muszę niedługo zrobić taki chlebek, bo jak na razie robiłam tylko takie drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba się w końcu zabiorę za zakwas. Cudowny jest ten chlebek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny Twój pierwszy chleb!
    Zakwas nie taki straszny,jak go malują.
    Trzymam kciuki za następne udane chleby.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki klasyczny chlebek razowy na zakwasie to mój ulubiony ^^ Muszę w najbliższym czasie nastawić zakwas. Cudny Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny bochenek:) gratuluję:) ja w chlebie na zakwasie zakochaąłm się i nie wyobrażam sobie życia bez niego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam dzisiaj, z lekkim drżeniem serca, no i wyszedł przepisowo, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaczyn trzymałam w cieple jakieś 4h, potem chlebek przez 6h i wyszedł pyszny. Za kilka dni upiekę go ponownie i dodam ciut miodu. Dzięki- fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...