Osobiście polecam. Polecam piec i zjadać go regularnie ;)
Pełnoziarnisty chlebek bananowy z orzechami
Składniki na keksówkę o długości 22-25cm
- 4 bardzo, bardzo dojrzałe banany, najlepiej już brązowe ;)
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 70g mąki pszennej typ 650
- 1 roztrzepane jajko
- 75g miękkiego masła
- 140g brązowego cukru (lub 20 tabletek słodzika dla dbających o linię)
- łyżka miodu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- garść orzechów włoskich i laskowych
Orzechy posiekaj.
W misce rozgnieć banany widelcem, dodaj do nich cukier, masło, jajko i ekstrakt, dokładnie wszystko wymieszaj. Wsyp mąkę, sodę i sól, wymieszaj, a na końcu dodaj orzechy.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-60 minut- do suchego patyczka. Moje ciasto było gotowe już po 50 minutach.
Uwielbiam, ubóstwiam, zajadam :D
OdpowiedzUsuńlece po banany, mąkę typu 2000 i piekę!!
OdpowiedzUsuńNatalia: Teraz? :D
OdpowiedzUsuńW każdym razie nie ma możliwości, żeby nie smakował ;)
No zupełnie jak mój! A mój był pyszny!
OdpowiedzUsuńbosko wygląda:)
OdpowiedzUsuńTaaaaak, znam ten chlebek, też kiedyś zrobiłem, hehe :) Nie postał długo, nawet nie zdążył do końca ostygnąć :)
OdpowiedzUsuńja też lubię!
OdpowiedzUsuńTeż jestem uzależniona od tego chlebka, ale na żaden odwyk nie pójdę! ^^
OdpowiedzUsuńJa chetnie zabiore. I pozre caly, nikomu nie oddam :)
OdpowiedzUsuństrasznie mi się podoba takie bananowe uzależnienie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam chlebki bananowe :)
OdpowiedzUsuńWłasnie zrobiłam ten chlebek, ale jest strasznie mokry wygląda prawie jakby był surowy w środku, tak ma być? Piekł się jakieś 55min.
OdpowiedzUsuńMa być wilgotny, ale nie surowy.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy to wilgotne, czy to surowe :D ale godzinę się piekło. Nigdy mi nie wychodzą ciasta z owocami. A pachnie cudnie.
OdpowiedzUsuńJeżeli nie czuć smaku surowej mąki to jest ok ;)
OdpowiedzUsuńCzy ktoś testował z mąką inną niż pszenna? :)
OdpowiedzUsuń