wtorek, 14 lutego 2012

Pełnoziarnisty chlebek bananowy. Uzależniający.

Aaaaa, zabierzcie go ode mnie! Upiekłam, miałam zjeść kawałeczek...i nim się obejrzałam, nie było już 1/3. Jest doskonały! Aromatyczny, wilgotny, a dodatek orzechów sprawił, że wspaniale chrupie. Przepyszny zarówno jeszcze ciepły, jak i 3 dni później :) Dla lubiących banany to pozycja obowiązkowa! Przepis powstał przez modyfikację krążącego w sieci chlebka Sophie Dahl.

Osobiście polecam. Polecam piec i zjadać go regularnie ;)



Pełnoziarnisty chlebek bananowy z orzechami


Składniki na keksówkę o długości 22-25cm
  • 4 bardzo, bardzo dojrzałe banany, najlepiej już brązowe ;)
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 70g mąki pszennej typ 650
  • 1 roztrzepane jajko 
  • 75g miękkiego masła
  • 140g brązowego cukru (lub 20 tabletek słodzika dla dbających o linię)
  • łyżka miodu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich i laskowych

Orzechy posiekaj.
W misce rozgnieć banany widelcem, dodaj do nich cukier, masło, jajko i ekstrakt, dokładnie wszystko wymieszaj. Wsyp mąkę, sodę i sól, wymieszaj, a na końcu dodaj orzechy.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-60 minut- do suchego patyczka. Moje ciasto było gotowe już po 50 minutach.



    16 komentarzy:

    1. Uwielbiam, ubóstwiam, zajadam :D

      OdpowiedzUsuń
    2. lece po banany, mąkę typu 2000 i piekę!!

      OdpowiedzUsuń
    3. Natalia: Teraz? :D

      W każdym razie nie ma możliwości, żeby nie smakował ;)

      OdpowiedzUsuń
    4. No zupełnie jak mój! A mój był pyszny!

      OdpowiedzUsuń
    5. Taaaaak, znam ten chlebek, też kiedyś zrobiłem, hehe :) Nie postał długo, nawet nie zdążył do końca ostygnąć :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Też jestem uzależniona od tego chlebka, ale na żaden odwyk nie pójdę! ^^

      OdpowiedzUsuń
    7. Ja chetnie zabiore. I pozre caly, nikomu nie oddam :)

      OdpowiedzUsuń
    8. strasznie mi się podoba takie bananowe uzależnienie.

      OdpowiedzUsuń
    9. uwielbiam chlebki bananowe :)

      OdpowiedzUsuń
    10. Własnie zrobiłam ten chlebek, ale jest strasznie mokry wygląda prawie jakby był surowy w środku, tak ma być? Piekł się jakieś 55min.

      OdpowiedzUsuń
    11. Ma być wilgotny, ale nie surowy.

      OdpowiedzUsuń
    12. Nie wiem czy to wilgotne, czy to surowe :D ale godzinę się piekło. Nigdy mi nie wychodzą ciasta z owocami. A pachnie cudnie.

      OdpowiedzUsuń
    13. Jeżeli nie czuć smaku surowej mąki to jest ok ;)

      OdpowiedzUsuń
    14. Czy ktoś testował z mąką inną niż pszenna? :)

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...