poniedziałek, 19 marca 2012

Masło czetroorzechowe

No więc skoro sprzęt już jest, czas na masło orzechowe. Na pierwszy rzut poszło eksperymentalne masło z 4 rodzajów orzechów, które chodziło za mną od dawna.

No co tu dużo mówić- pycha!

Oczywiście według gustu możecie zmienić proporcje orzechów.



Masło orzechowe z migdałów, orzeszków ziemnych, włoskich i laskowych

Składniki (na nieco ponad 200g masła):
  • 50g orzechów laskowych
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g migdałów
  • 50g orzeszków ziemnych solonych
  • duża szczypta soli
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki dobrej jakości oleju/oliwy

Orzechy laskowe, włoskie i migdały upraż delikatnie na patelni lub wstaw na kilka minut do gorącego piekarnika.
Wszystkie orzechy wsyp do blendera/rozdrabniacza i miksuj na gładką masę (rób to z przerwami żeby sprzęt się nie nagrzał), dodaj olej, sól i miód. Zmiksuj całość, przełóż do słoiczka i zjadaj ze smakiem na kanapkach lub palcem prosto ze słoika ;)




PS: Przepyszne z plasterkami banana :)

11 komentarzy:

  1. Takie domowe "wypasione" masełko to coś pysznego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień bez orzechowego masełka to dzień stracony. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysl! Wyobrazam sobie, jak musi smakowac z kromka slodkiego chlebka bananowego...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wooo...
    Jak ja tęsknię za domowym masełkiem orzechowym...
    Koniecznie muszę zebrać środki na jakiś boski rozdrabniacz ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kikimoro, ja miksowałam około minuty, z chyba 2 przerwami. Nie miksuję kilkanaście minut, uważam ze to zbętdne. Masło ma troszkę bardziej zwartą strukturę niż takie sklepowe, ale mi to w niczym nie przeszkadza, a myślę że nie watro zajeżdżać sprzętu na śmierć ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z laskowymi jeszcze nie próbowałam. Świetnie się zapowiada. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada rewelacyjnie:) uwielbiam tego rodzaju smarowidła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. musi być niesamowite w smaku !

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności, z pewnością zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. głupie pytanie.. czy migdały trzeba obrać z brązowej skórki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to konieczne, chyba, że skórka jest zbyt mocno uprażona i gorzka :-)

      Usuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...