No co tu dużo mówić- pycha!
Oczywiście według gustu możecie zmienić proporcje orzechów.
Masło orzechowe z migdałów, orzeszków ziemnych, włoskich i laskowych
Składniki (na nieco ponad 200g masła):
- 50g orzechów laskowych
- 50g orzechów włoskich
- 50g migdałów
- 50g orzeszków ziemnych solonych
- duża szczypta soli
- łyżka miodu
- 2 łyżki dobrej jakości oleju/oliwy
Orzechy laskowe, włoskie i migdały upraż delikatnie na patelni lub wstaw na kilka minut do gorącego piekarnika.
Wszystkie orzechy wsyp do blendera/rozdrabniacza i miksuj na gładką masę (rób to z przerwami żeby sprzęt się nie nagrzał), dodaj olej, sól i miód. Zmiksuj całość, przełóż do słoiczka i zjadaj ze smakiem na kanapkach lub palcem prosto ze słoika ;)
PS: Przepyszne z plasterkami banana :)
Takie domowe "wypasione" masełko to coś pysznego;)
OdpowiedzUsuńDzień bez orzechowego masełka to dzień stracony. Pycha :D
OdpowiedzUsuńPyszny pomysl! Wyobrazam sobie, jak musi smakowac z kromka slodkiego chlebka bananowego...
OdpowiedzUsuńWooo...
OdpowiedzUsuńJak ja tęsknię za domowym masełkiem orzechowym...
Koniecznie muszę zebrać środki na jakiś boski rozdrabniacz ;)
Kikimoro, ja miksowałam około minuty, z chyba 2 przerwami. Nie miksuję kilkanaście minut, uważam ze to zbętdne. Masło ma troszkę bardziej zwartą strukturę niż takie sklepowe, ale mi to w niczym nie przeszkadza, a myślę że nie watro zajeżdżać sprzętu na śmierć ;)
OdpowiedzUsuńZ laskowymi jeszcze nie próbowałam. Świetnie się zapowiada. :D
OdpowiedzUsuńwyglada rewelacyjnie:) uwielbiam tego rodzaju smarowidła:)
OdpowiedzUsuńmusi być niesamowite w smaku !
OdpowiedzUsuńPyszności, z pewnością zrobię :)
OdpowiedzUsuńgłupie pytanie.. czy migdały trzeba obrać z brązowej skórki? :)
OdpowiedzUsuńNie jest to konieczne, chyba, że skórka jest zbyt mocno uprażona i gorzka :-)
Usuń