Serniczki na zimno w szklankach
Składniki na 2 porcje:
- kostka twarogu półtłustego
- 1/3 szklanki mleka +2 łyżki do rozpuszczenia żelatyny
- kilka kropel ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru lub syropu klonowego (u mnie 5 rozgniecionych tabletek słodziku)
- truskawki
2 łyżki mleka podgrzej i rozpuść w nich żelatynę
Twaróg zmiksuj w blenderze razem z mlekiem, ekstraktem i cukrem (syropem/słodzikiem) na gładką masę, wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną i przełóż do małych szklaneczek. Z połówek truskawek wytnij serduszka i umieść na powierzchni serka. Wstaw serniczki do lodówki żeby stężały.
Uwielbiam takie mini serniczki na zimno ^^ ale minusem jest jednak to, ze zazwyczaj na jednym się nie konczy ^^ :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Proste a jakie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńI sliczne dzieki tym truskawkowym serduszkom :)
te serducha na wierzchu.. cudne.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Muszę je kiedyś wypróbować, bo naprawdę mi się podobają :D
OdpowiedzUsuńPewnie smaczne :):)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają, zapraszam także na mniami-mniam.blogspot.com
OdpowiedzUsuńwyglądają faktycznie uroczo. :)
OdpowiedzUsuńbaardzo rzadko robię desery, ale to wygląda prosto, smacznie i szybko. Do zapamiętania na następną wizytę niespodziewanych gości ! ;)
OdpowiedzUsuń