czwartek, 29 marca 2012

Pasta z soczewicy i tuńczyka

Czasami ciężko dobrać jakiś dodatek do kanapek, szczególnie zimą, kiedy warzywa nie są zbyt smaczne, a wędliny mamy już dość. W takich momentach z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Są łatwe w przygotowaniu, pyszne i dają duże pole do popisu, a ich skład zależy tylko od naszej wyobraźni.

Moja dzisiejsza propozycja to pasta z soczewicy i tuńczyka z dodatkiem czarnych oliwek. Może nie jest zbyt ładna, ale zapewniam że smakuje doskonale :)



Pasta z soczewicy i tuńczyka

Składniki na 2 porcje:
  • 2 garści zielonej soczewicy
  • pół puszki tuńczyka w kawałkach
  • ząbek czosnku
  • 6 czarnych oliwek
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki majonezu

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, wystudź. Zmiksuj dokładnie z resztą składników. 

Pasta bardzo dobrze komponuje się z grzankami z pieczywa na zakwasie :)

3 komentarze:

  1. nigdy takiej nie robiłam,ale lubię twoje przepisy, więc chętnie spróbuję.
    pozdrawiam,
    szana ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasty na kanapki to swietna alternatywa dla standardowej kombinacji sera i wedliny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zachęcająca :) Poproszę.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...