Ciasto czekoladowe z awokado
Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:
- 1 dojrzałe awokado
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao
- 2 szklanki mąki (zmieszałam zwykłą pszenną typ 650 i pełnoziarnistą)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka miodu
- ok 30 tabletek słodzika ze stewii rozgniecionych i rozpuszczonych w odrobinie gorącej wody (można zastąpić cukrem, syropem klonowym lub innym słodzidłem)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 posiekana tabliczka czekolady (użyłam pół na pół gorzkiej i mlecznej)
- 100g posiekanych orzechów laskowych
Awokado zmiksuj z miodem na gładką masę, dodaj mleko i ekstrakt. Dokładnie wymieszaj. Osobno wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, proszek i cukier). Cały czas miksując dodawaj stopniowo suche składniki do mokrych. Jeżeli używasz rozpuszczonej stewii dodaj ją w tym momencie.
Wymieszaj masę z posiekaną czekoladą i orzechami. Wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 40-45 minut.
Dodaję ciasto do akcji:
Następnym razem spróbuję z orzeszkami. Przypomniałaś mi, jak bardzo kocham to ciasto :D
OdpowiedzUsuńOj wygląda smakowicie :) Chociaż ja jednak awokado rezerwuję do guacamole ;)
OdpowiedzUsuńGdybym taki kawałek ciasta zobaczyła na wystawie sklepowej, natychmiast bym weszła i kupiła. Bez dwóch zdań :) Wygląda kremowo i bardzo czekoladowo...
OdpowiedzUsuńWygląda bosko i musi być pyszne. I ciekawy pomysł z tym awokado. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńciasto z awokado to dla mnie nowość. Zawsze robiłam tartę z awokado i limonką i wiem, że ciasta z awokado są pysznościowe!!
OdpowiedzUsuńAWOKADO! <3
OdpowiedzUsuńZapisane w zakładkach, zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńjuż od jakiegoś czasu czaję się na zrobienie brownie z awokado :D
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszne! <3
Ciasto z avokado...! spróbuję, zdrowsze, bo nie trzeba dodawać zwyczajowego tłuszczu, a dla alergika na mleko jest super. Na pewno wypróbuję, tylko trochę zmienię przepis, dodam karob zamiast kakao, daktyle zamiast miodu (alergia), mleko roślinne albo wode gazowaną (zastąpi proszek do pieczenia lub winian potasu. Zamiast orzechów migdały lub prażony słonecznik. Trafiłam tu szukając przepisu na ciasto z fasoli.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Karola