Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka" Carly Bardi
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe z nutą pomarańczy
Składniki na ok 30 sztuk:
- 2 szklanki (300g) mąki pszennej
- 1/2 szklanki (75g) mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- kostka masła (200g)
- szklanka (200g) cukru
- 1/2 szklanki (100g) cukru brązowego
- 2 łyżki drobno startej skórki z pomarańczy
- 2 duże jajka
- 100g (szklanka) orzechów włoskich, posiekanych
- 180g (szklanka) drobno posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wymieszaj w oba rodzaje mąk z sodą i solą. W dużej misce utrzyj masło z obydwoma rodzajami cukru i skórką pomarańczową na bladożółtą kremową masę, dodaj po jednym jajku, lekko miksując po każdym wbiciu. Stopniowo dodawaj składniki suche, a na koniec wmieszaj orzechy i wiórki czekoladowe. Ręką formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj je lekko i układaj w odstępach 2,5cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut aż ciasteczka będą złociste. Watro w połowie pieczenia obrócić blachę o 180 stopni, aby ciasteczka upiekły się równomiernie. Po upieczeniu wystudź na kratce i już po kilkudziesięciu minutach możesz chrupać :)
nie ma to jak podjadanie w niedzielę ciasteczek:)
OdpowiedzUsuńi love cookies..:)
OdpowiedzUsuńco tam kalorie jak ma się takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńlubię domowe ciastczka. są cudowne, kiedy można je tak bezkarnie podjadać ukradkiem przy nauce lub pracy.
OdpowiedzUsuńOstatnio mam wielką ochotę upiec jakieś ciacha. Zapisuję na listę "do zrobienia"
OdpowiedzUsuń