Tyle tytułem wstępu, przejdźmy do konkretów;) Dziś mam do zaproponowania ciasto kakaowe z kokosem. Bez mąki, bez cukru, bez masła. Za to z fasolą :) Zapewniam, że smaku fasoli nie czuć, a ciasto można wcinać bez wyrzutów sumienia na drugie śniadanie czy podwieczorek, bo mimo że słodkie i pyszne- to zdrowe i nie sądzę, żeby miało jakiekolwiek szanse dobrać się do bioder ;)
W sieci krąży mnóstwo przepisów na ciasta fasolowe, a ten jest ich zlepkiem. Ogólnie z fasolową bazą można zrobić co nam się spodoba, bo skutecznie zastępuje mąkę.
Ciasto czekoladowo- kokosowe z fasoli
Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:
- puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 30 rozgniecionych tabletek słodzika lub 1/2 szklanki cukru/ksylitolu
- 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 3 łyżki płatków migdałowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kefiru lub jogurtu
- 2 łyżki oleju (ja użyłam kokosowego)
- łyżeczka ekstraktu czekoladowego (ew. waniliowego lub można pominąć)
Fasolę wypłucz dokładnie na sitku a następnie zmiksuj razem z jajkami w rozdrabniaczu/blenderze na gładką masę. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj (wiórki i płatki na końcu). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub spryskaj olejem i obsyp mielonym siemieniem lnianym (zamiast bułki tartej) - osobiście polecam ten drugi sposób. Masę wlej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut.
Dla mnie bomba :)
Dodaję do akcji:
Po ostatnich kotletach z czerwonej fasoli chyba kolejną wariacją musi być ciasto z fasoli ;) Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńfantastyczne! : )
OdpowiedzUsuńCzekolada i kokos w zdrowym mariażu? Cieszy mnie bardzo dobry przepis na takie pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńkokos do ciasta fasolowego - myślę, że to udany dodatek :)
OdpowiedzUsuńczy ciast jest suche czy wilgotne?
OdpowiedzUsuńpola
Nie jest bardzo suche, ale nie można powiedzieć że jest wilgotne. Powiedziałabym, że jest mniej więcej jak taki klasyczny murzynek. Kokos daje mu trochę tłuszczu, więc suche nie jest.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ;> i poza jedną wpadką z puszką popmidorów (jak to dobrze, że fasola występuje jako pierwsza, bo pomyliłam puszki i prawie zmieszałam pomidory z jajkami w blenderze) wszystko poszło gładko i megaszybko. Dzięki za przepis. Chyba zostałaś moją ulubioną blogerką kulinarną.
OdpowiedzUsuńBiurwa, zarumieniłam się :) Dziękuję za te słowa i ciesze się, że ciasto się udało:)
OdpowiedzUsuńFasola w cieście czekoladowym? Brzmi dobrze, bo słyszałam już o dodawaniu buraków. Nic tylko spróbować :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne!
OdpowiedzUsuń:) właśnie upiekłam ;) Przeeeepyszny!! i już go nie ma :D wszamalismy z mężem :D
OdpowiedzUsuńPiekłam z małymi modyfikacjami, bo dodałam do masy garść płatków owsianych, a słodzika nie 30, a 50 tabletek, co dokładnie odpowiada połowie szklanki cukru :)
Fasoli w ogóle nie czuć, murzynek wygląda standardowo. :)
Właściwie smakiem identyczny co mój czarny ulubieniec mojego wymyślunku ;)
- 2 szkl. mąki pełnoziarnistej żytniej
- 2 jajka
- lyżeczka proszku do pieczenia
- lyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka mleka (ja używam koziego, krowiego nie pijemy, bo odkłada się w postaci złogów w jelitach)
- pół szklanki oliwy z oliwek
- pół szkl. cukru / 5o tabletek słodzika (rozpuszczonych w odrobinie gorącej wody)
- kakao
- ja dodaję garść wiórków kokosowych i garść, dwie płatków owsianych błyskawicznych
Wszystko wymieszać w misie i przełożyć do formy wyłożonej papierem ;)
Piec na dolnej grzałce (inaczej nie urośnie), aż patyczek będzie suchy: 30-60 min ;) 180 st C
Generalnie oba przepisy mają niski wskaźnik glikemiczny (dieta Montignaca) więc można wcinać ile się chce, a w bioderka nie pójdzie ;)))
Marysienka.w
Kokos + ciasto czekoladowo fasolowe = idealne połączenie *.*
OdpowiedzUsuńWłasnie sie piecze, ale już i tak podjadłam i myśle, że najlepsze jak do tej pory :) Przygotowanie zajeło dosłownie chwilke :) Polecam :D
Zrobiłam, zajadała sie nim cała rodzina :) Niesamowity! W ciągu 2 dni piekłam go 3 razy, bo rodzina chciała.. Zdecydowanie polecam♥
OdpowiedzUsuńWypróbowałam - genialne :)!
OdpowiedzUsuńKochani, ciasto pycha, ale błagam jak ma być zdrowo to nie słodzik!!!, to rakotwórcza trutka na szczury ...
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Zwłaszcza jak się jest na diecie ;) A czy wiecie może ile takie ciasto ma kalorii?
OdpowiedzUsuń