piątek, 22 czerwca 2012

Dietetyczne tiramisu? Nie ma sprawy!


To jest coś ekstra. Planowałam ten deser przez kilka dni wyobrażając sobie mniej więcej jak może smakować. Przyznaję z ręką na sercu że efekty mnie zaskoczyły i przerosły moje oczekiwania! Ten deser naprawdę jest pyszny, a nie zawiera mąki, cukru i zbyt dużej ilości tłuszczu. Można bez wyrzutów sumienia zjeść go na kolację, słowo daję!







Deser tiramisu w wersji light


Składniki na 4 porcje:

”Biszkopt” (na 4 porcje potrzebna bedzie połowa „biszkoptu”, który wyjdzie z tych składników):
  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka w proszku-odtłuszczonego
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki oleju
  • 30 rozgniecionych  tabletek słodzika
Do nasączenia:

  • 1 kawa espresso z ekspresu ciśnieniowego (można zastąpić kawą rozpuszczalną, ale to nie to samo)
  • Kilka kropel aromatu migdałowego
  • Odrobina (ok. łyżeczki) alkoholu (wódki, lub jakiegoś likieru, możesz oczywiście użyć amaretto, jeżeli posiadasz J)
  • 3 tabletki słodzika
  • Łyżeczka ekstraktu czekoladowego (można pominąć)

Krem:
  • 2 żółtka (ze sparzonych wcześniej wrzątkiem jajek)
  • 8 tabletek słodzika
  • 1 duże opakowanie serka homogenizowanego, ważne żeby był raczej tłusty- mój miał 7,5 % tłuszczu. Można wymieszać pół na pół z mascarpone, wtedy deser będzie jeszcze lepszy, ale niestety bardziej tłusty ;)
  • Kilka kropel ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
  • Gorzkie kakao
  • Płatki migdałów


Fasolę dokładnie wypłucz z zalewy i zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj resztę składników, dokładnie wymieszaj i wlej do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam małej silikonowej keksówki 22x10cm). Wstaw do piekarnika na 35 minut (temperatura 180°C). Po upieczeniu wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia.
Zimny „biszkopcik” pokrój na kromki, a następnie (w zależności od kształtu i wielkości naczynia w którym będziesz robić tiramisu) na mniejsze kawałki. Potrzebna Ci będzie jedynie około połowa ciasta (resztę polecam zjeść ze swieżymi owocami na śniadanie<3)

Zrób krem:  żółtka umieść w misce, dodaj słodzik, ekstrakt i ubij mikserem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po łyżce serka cały czas miksując. 

Przygotuj niskie szklaneczki lub pucharki do deserów. Na dnie naczyń ułóż ciasno kawałki ciasta i nasącz je kawą zmieszaną z aromatem, alkoholem i słodzikiem.  Następnie umieść warstwę kremu (1/8 całości na każdą warstwę) i posyp gorzkim kakao przez sitko. Powtórz warstwy: „biszkopcik”, nasączanie, krem. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem oprósz wierzch gorzkim kakao i udekoruj płatkami migdałów.






Dodaję do akcji "Low Carb"

4 komentarze:

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...