środa, 27 czerwca 2012

Sernik na zimno z mango i musem truskawkowym

Aż ciężko uwierzyć, że ten sernik jest dietetyczny (jeżeli użyjemy słodzika zamiast cukru oczywiście) bo smakiem nie odbiega od tradycyjnych deserów tego typu. Pomysł zrodził mi się gdzieś w głowie, potem zobaczyłam, że Miss Disorderly również na to wpadła, więc jej przepisem się inspirowałam ;)

Lekki, puszysty jak pianka, rozpływa się w ustach, mniam!

Jeżeli nie lubicie lub nie macie dostępu do dobrego, dojrzałego mango, możecie śmiało użyć w jego miejsce 2 dojrzałych bananów- zapewniam, że jest równie pyszne, bo robiłam również taką wersję :)





Sernik na zimno z mango i truskawkami


Składniki (na kwadratową tortownicę o boku 24cm):

Masa serowa:

  • 1kg twarożku sernikowego (w wiaderku)
  • 3 jajka sparzone wrzątkiem
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30 tabletek słodzika, rozgniecionych (ew. 3/4 szklanki cukru)
  • 2 i 1/3 łyżki żelatyny
  • 1 duże, dojrzałe mango lub 2 małe (możesz zastąpić 2 bananami)
Mus truskawkowy:
  • ok. 300g truskawek
  • 1i1/2 łyżeczki żelatyny
  • trochę słodziku do smaku


Białka oddziel od żółtek. Mango obierz, pokrój miąższ na kawałki i zmiksuj blenderem na mus.
Żółtka ubij w dużym naczyniu ze słodzikiem i ekstraktem na puszystą, jasną masę. Dodawaj partiami ser oraz mus z mango, cały czas miksując.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody, dodaj do masy serowej i dokładnie zmiksuj. Wymieszaj całość z ubitymi na sztywną pianę białkami. Wlej do tortownicy wyłożonej folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Truskawki umyj, zmiksuj blenderem na mus, a następnie zagotuj. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodaj razem ze słodzikiem do truskawek, wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.

Gdy masa serowa lekko już stężeje wylej na wierzch warstwę musu truskawkowego i wstaw sernik do lodówki na kilka godzin.



9 komentarzy:

  1. Mm, ja też nie mogę uwierzyć, że to ciasto jest dietetyczne. :) Chyba kiedyś je wypróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wyglada i ta kombinacja smakow napewno jest pycha !
    Dzieki za kolejny wpis do akcji "low carb".

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny blog i ciasto, serdecznie gratuluję i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mangowy, fajny! Zrobię kiedyś taki z tofu ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię :)
    Fajny blog, bardzo mi się podoba, i zdjęcia, bo są dobre i bezpretensjonalne, takie "po prostu" bez skubania kury w tle i malowania sosem po talerzu. ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...