piątek, 20 lipca 2012

Domowa nutella- czyli pyszny krem orzechowo-czekoladowy

Nutella jak smakuje- każdy wie. I jaka jest pyszna. Jednak gdy zgłębimy się w skład tego smakołyku, entuzjazm nieco opada. Jednak nic straconego- możemy wykonać swój własny krem orzechowo-czekoladowy ze zdrowych produktów dobrej jakości. A w dodatku jaka satysfakcja :D Krem jest równie pyszny, choć nie jest zupełnie gładki jak jego sklepowy odpowiednik- w konsystencji wyczuwalne są maleńkie drobinki orzechów.

Jeżeli macie do dyspozycji blender lub rozdrabniacz to nie wahajcie się ani chwili, bo naprawdę warto zrobić swoją własną wersję nutelli ;)




Domowa nutella

Składniki na niewielki słoiczek:
  • 100g orzechów laskowych
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżki dobrej jakości oleju (bez intensywnego smaku)
  • szczypta soli
  • ok. 2 łyżki drobnego cukru nierafinowanego


 Orzechy przekrój na połówki, wrzuć na suchą patelnie i praż przez kilka minut co chwile nimi ruszając- mają się delikatnie zrumienić, ale nie przypal ich zbytnio bo będą gorzkie. Gdy orzechy trochę przestygną zawiń je w bawełnianą ściereczkę i energicznie pocieraj- w ten sposób pozbędziesz się skórki.
W międzyczasie rozpuść czekolady w kąpieli wodnej, dodaj 2 łyżki oleju oraz cukier i wymieszaj, aż wszytsko się połączy. Przestudź masę czoladową.
Obrane ze skórek orzechy wrzuć do blendera (rozdrabniacza) razem ze szczyptą soli i miksuj kilka minut (robiąc co pół minuty przerwę, aby sprzęt się nie przegrzał) aż masa będzie gładka. Dodaj łyżkę oleju, zmiksuj, a następnie połącz z przestudzoną masą czekoladową. Zmiksuj jeszcze raz całość i przelej gotowy krem do słoiczka- na początku będzie dosyć rzadki ale gdy przestygnie nabierze właściwej konsystencji.
Przechowuj w szafce (do smarowania) lub lodówce (jeżeli chcesz użyć jako nadzienie do wypieków).

Nie mam pojęcia jak długo można ten krem przechowywać, podejrzewam że krócej niż prawdziwą Nutellę (brak dodatków konserwujących), ale nie sądzę aby udało Wam się to sprawdzić. Mi się nigdy nie udało ;)



Czekolada w roli głównej

19 komentarzy:

  1. o mamo!!! toż to smaki bajeczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takiej nie robiłam ale kiedyś spróbuję,wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada jak prawdziwa, a sklad krotszy o polowe(jak nie wiecej ;p) podoba mi sie, musze kiedys zrobic ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie byłabym sobą, gdybym się nią nie zachwyciła! pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm. najebiste.


    Pozdrawiam,
    Ireneusz

    OdpowiedzUsuń
  6. Mm, taka domowa nutella to się nazywa coś. Wydaje mi się, że jest chyba i lepsza niż ta prawdziwa. No a na pewno zdrowsza. ;>

    OdpowiedzUsuń
  7. same pyszności na Twoim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  8. Da się w blenderze ?! <3 <3 <3
    Serio, powiedz czy robiłaś w blenderze, bo wszędzie piszą że w food procesorze, którego ja nie posiadam, a marzy mi się domowa "nutella". Twój słoiczek wygląda tak że mam ochotę robić nutellę chociażby młotkiem czymkolwiek, byleby ją mieć!
    Pozdrawiam :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co wiem, pewien osobnik robił tą nutellę w młynku do kawy (partiami) ;)
      Jeżeli masz blender stojący (nie ręczny) to jak najbardziej próbuj, przy czym rób częste przerwy w miksowaniu żeby nie zepsuć sobie sprzętu, szczególnie jeżeli ma małą moc. Ja mam coś, co nazywa się "rozdrabniacz" i ma 1000W mocy, więc jest dosyć silny i mieli nawet mięso.

      Usuń
  9. uwielbiam czekoladę i orzechy, więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O! Jestem na etapie testowania różnych przepisów na domową nutellę! Przyznam, że wciągnęło mnie to :D chętnie wypróbuję i ten przepis. Tak z ciekawości - masz może gdzieś źródło przepisu (chyba, że to opracowanie własne)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój własny pomysł, Saratelko :) Spróbuj i daj znać jak wyszło.

      Usuń
  11. ciekawe.... a co by się stało, gdybym orzechy po prażeniu utarła w moździerzu? Może nie byłoby czuć grudek orzechów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to ciekawy pomysł. Spróbuj i napisz czy się udało :)

      Usuń
  12. a można użyć zwykłego kakao zamiast czekolady? ( jeśli tak to w jakich proporcjach )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można, wtedy trzeba by było zwiększyć ilość oleju oraz cukru- i to sporo, a i tak nie ma pewności, że krem będzie tak smaczny. Dlatego raczej nie polecam takiej zamiany :)

      Usuń
  13. Polecam zmielić orzechy w młynku żarnowym lub zwykłym ręcznym np. do pieprzu. Ja tak robię i sprawdza się super, orzechy się tak nie zagrzewają jak w elektrycznym takim do kawy.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...