sobota, 14 lipca 2012

Lazania ze szpinakiem i ricottą

Odwiedziłam dom rodzinny na 4 dni i oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie upichciła ;) Tak powstało tiramisu oraz lazania w dwóch wersjach- bolognese i ze szpinakiem. O ile ta pierwsza jest bardzo popularna i znana, a przepis na nią czai się w każdym zakątku sieci i książek kucharskich, tak sądzę, że ta druga- wegetariańska wariacja na temat lazanii- jest godna przekazania dalej ;). Pyszna szczególnie na lato, można zrobić więcej i podgrzewać sobie po kawałku.



Lazania ze szpinakiem i ricottą

Składniki na 4-6 porcji:
  • ok 1/2 opakowania makaronu lasagne
  • starty ser żółty
Sos szpinakowy:
  • opakowanie szpinaku mrożonego- dobrze byłoby gdyby był liściasty, ale siekany też się nadaje
  • opakowanie ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • trochę oleju
  • odrobina śmietanki
Beszamel:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  •  sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Szpinak rozmroź i podsmaż na oleju. Dodaj śmietankę, czosnek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj z ricottą i podsmaż jeszcze przez chwilę.

W drugim naczyniu rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i za pomocą rózgi wymieszaj na gładką masę- nie dopuść by się zrumieniło, tylko ma się połączyć. Zestaw garnek z ognia i ciągle mieszając rózgą wlewaj stopniowo mleko (uważaj żeby nie powstały grudki, jeżeli jednak się tak stanie, możesz uratować sos przecierając go przez sito), wstaw garnek na palnik i ciągle mieszając zagotuj sos, aż zgęstnieje.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłożoną folią (ja użyłam keksówki) wysmaruj oliwą. Na dnie ułóż równomierną warstwę z suchego makaronu (jeżeli jest taka potrzeba-połam płaty żeby wyłożyć formę). Na makaronie rozsmaruj 1/3 sosu szpinakowego, na to równomiernie 1/4 beszamelu i posyp warstwą sera żółtego. Powtórz procedurę jeszcze 2 razy- makaron, szpinak, beszamel, ser, a na samej górze ułóż jedynie makaron, równomiernie pokryj go sosem beszamelowym i posyp niewielką ilością sera- makaron nie może nigdzie wystawać, musi być całkowicie przykryty.

Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut. Możesz podawać od razu, lub wystudzić i później odgrzewać w piecu lub mikrofalówce (przy tej drugiej opcji łatwiej się kroi :))


4 komentarze:

  1. Polaczenie ricotty i szpinaku jest pyszne- wyprobowalam w nalesnikach ;) musze koniecznie zrobic lazanie w tej wersji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra alternatywa dla mięsnej wersji. Ze szpinakiem próbowałam, ale z ricottą jeszcze nie miałam okazji. Może najwyższa pora? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajniutko to wygląda, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie tylko apetycznie wygląda, ale i smakuje

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...