Kokosowy sernik na zimno
Składniki (kwadratowa tortownica o boku 24cm):
Masa serowa:
- 3 jajka umyte i sparzone
- 800g twarogu sernikowego (z wiaderka)
- puszka mleka kokosowego
- 100g wiórków kokosowych
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny
- 30 rozgniecionych tabletek słodzika lub 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
Polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka oleju
- łyżeczka żelatyny
- trochę słodzika lub cukru
- trochę mleka
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj se słodzikiem (cukrem) na puszystą masę, dodawaj stopniowo twaróg oraz mleko kokosowe. Zmiksuj wszystko dokładnie.
Wiórki zmiel w rozdrabniaczu lub młynku do kawy na drobny proszek (jeżeli nie posiadasz takiego sprzętu- zostaw wiórki w pierwotnej formie) i dodaj do masy.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszaj z masą serową. Na koniec połącz całośc z ubitymi na sztywną pianę białkami.
Przelej masę do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki, a gdy zacznie tężeć zacznij przygotowywać polewę:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej olej i słodzik (cukier) do smaku. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącego mleka. Połącz z czekoladą i wyłóż polewę na tężejący sernik. Wstaw do lodówki, aż całość całkowicie stężeje.
I mnie, z tego co wiem, zalega puszka mleka kokosowego w szafce. Skoro natknęłam się dziś na ten rewelacyjny przepis to z pewnością coś to znaczy :D
OdpowiedzUsuńMam w domu wielkiego wielbiciela wszystkiego, co kokosowe. Na pewno by mu posmakował;)
OdpowiedzUsuń