sobota, 18 sierpnia 2012

Tarta z wędzonym pstrągiem i cieciorką

Czas wreszcie wykorzystać formę do tarty i zużyć wędzonego pstrąga na którego nie było pomysłu. Tak powstała wytrawna tarta obiadowa.

Jeśli chodzi o ciasto kruche postanowiłam wypróbować przepis na pełnoziarniste z bloga Feed Me Better. Efekt- tarta smaczna, ale twarda, nadająca się do jedzenia z ręki jak pizza- sztućce nie dają jej rady ;) Nie wiem czy to można nazwać wadą, ale ja chyba wolę bardziej delikatne ciasto w tarcie ;)

W każdym razie smakowo polecam, szczególnie z nadzieniem z pstrąga wędzonego, który doskonale komponuje się z cieciorką i świeżą rukolą.

Pstrąg pochodzi z prosto z górskiej hodowli, jest całkowicie naturalny, bez chemii i konserwantów. Takiego też polecam, jeżeli macie dostęp. Jeżeli nie, sprawdzi się też ten supermarketowy, ewentualnie pakowane filety. W ostateczności możecie użyć tuńczyka z puszki ;)



Pełnoziarnista tarta z wędzonym pstrągiem, cieciorką i rukolą

Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubelli)
  • 3 łyżki otrębów lub mąki żarnowej
  • 50g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50ml lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 1 średniej wielkości pstrąg wędzony lub 2 filety (można zastąpić go inną rybą lub tuńczykiem z  puszki)
  •  puszka cieciorki
  • 1 jajko i 1 białko (pozostałe z żółtka zużytego do ciasta)
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • trochę mleka
  • sól i pieprz
  • rukola do dekoracji

Ciasto:
Wszystkie składniki posiekaj drobno nożem a następnie zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy większej niż forma, przenieś go do formy, dociśnij i odetnij brzegi. Jeżeli ciasto nie współpracuje i nie chce się dobrze rozwałkować, to możesz po prostu wylepić nim formę.
Przykryj ciasto papierem do pieczenia i dociśnij ceramicznymi kulkami lub suchą fasolą, aby nie rosło. Wstaw do piekarnika na 15 minut (180°C).

Pstrąga porwij na małe kawałki usuwając z niego ości. Cieciorkę odsącz z zalewy.
Śmietanę, mleko, jajka, wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę soli i pieprz połącz dokładnie na gładką masę.

Z tarty usuń obciążenie i papier, ułóż kawałki pstrąga,  wysyp cieciorkę i zalej wszystko masą jajeczno-śmietanową. Wstaw ponownie do piekarnika na ok 30 minut- aż masa się zetnie.

Po wyjęciu z piekarnika posyp tartę świeżą rukolą i spożywaj na ciepło, na zimno, odgrzewane i jak Ci tylko przyjdzie do głowy :)



Dodaję do akcji:

10 komentarzy:

  1. też robiłam dziś tarte ale z owocami lesnymi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo interesująca propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na tartę, z takimi składnikami jeszcze nie widziałam, pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna i zdrowa tarta,bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe danie, tym bardziej że nie miałam jeszcze okazji wykorzystać cieciorki w sowich daniach

    OdpowiedzUsuń
  6. Z przyjemnością nominowałam Cię do Verstile Blogger Award, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo interesujący przepis!
    Chciałabym Cię przy okazji zaprosić na stronę znajdzprzepisy.pl gdzie możesz dodać swojego bloga do listy Top Blogi.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...