Danie z rodzaju "Brzydkie, ale dobre" ;)
Pieczone jabłko z orzechami brazylijskimi, rodzynkami i miodem
Składniki na 1 porcję:
- 1 nieduże jabłko (takie które zmieści się w kokilce)
- 3-4 orzechy brazylijskie (można zastąpić innymi)
- trochę rodzynek
- cynamon
- 3-4 goździki
- łyżeczka miodu
Orzechy posiekaj, wymieszaj z rodzynkami i cynamonem, napełnij mieszanką otwór z jabłku i włóż na wierzch goździki. Posyp jabłko cynamonem z wierzchu i wstaw kokilkę do mikrofalówki na około 2,5 minuty* (najwyższa moc). Po upieczeniu polej gorące jabłko miodem.
*Może się zdarzyć, że z piekącego się jabłka "wykipi" trochę soku, ale to chyba nie jest jakiś ogromny problem ;) W razie czego można piec jabłko trochę dłużej na ustawionej niższej mocy kuchenki mikrofalowej.
Pycha, polecam :)
uwielbiam odwiedzać Twojego bloga! mega! powodzenia w dalszym prowadzeniu go :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo, baaardzo mi miło gdy czytam takie komentarze :) Aż się chce bloga prowadzić :) Pozdrawiam imienniczko ;)
UsuńIdealny jesienny deser :)
OdpowiedzUsuńCudowny bardzo szybki deser, taka jesienna prostota. Mmmm pyszności <3
OdpowiedzUsuńHmm... Boję się mojej kuchenki mikrofalowej (użyłam jej raz pod nadzorem C.), ale dla takiego jabłuszka może kiedyś się przemogę, bo też uwielbiam pieczone, ale robić jedno w piekarniku to mało opłacalny biznes ;)
OdpowiedzUsuńDla leniwych w sam raz dla mnie, do wypróbowania przy najlbliższym urzędowaniu w kuchni:)
OdpowiedzUsuńTakie pieczone jabłka to na prawdę świetny pomysł na dodatek do obiadu. ja bardzo lubie także podjeść czasem takie https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe powidła śliwkowe i moim zdaniem są one na prawdę smaczne i warte tego aby ich spróbować
OdpowiedzUsuńNic nie zastąpi smaku pieczonego jabłuszka!
OdpowiedzUsuń