wtorek, 16 października 2012

Pieczone jabłko dla leniwych

Często nachodzi mnie chęć na pieczone jabłko z przyprawami i miodem. No ale rozgrzewać piekarnik żeby upiec jedno jabłko? To zupełnie bez sensu... I tu z pomocą przychodzi kuchenka mikrofalowa- w kilka chwil wyczarujesz przepyszny i zdrowy deser który zadowoli każdy brzuszek :) Użyłam żaroodpornej kokilki, żeby było łatwiej i przyjemniej.

Danie z rodzaju "Brzydkie, ale dobre" ;)





Pieczone jabłko z orzechami brazylijskimi, rodzynkami i miodem

Składniki na 1 porcję:
  • 1 nieduże jabłko (takie które zmieści się w kokilce)
  • 3-4 orzechy brazylijskie (można zastąpić innymi)
  • trochę rodzynek
  • cynamon
  • 3-4 goździki
  • łyżeczka miodu
Jabłko przekrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Ponownie złóż jabłko w całość i umieść w kokilce.
Orzechy posiekaj, wymieszaj z rodzynkami i cynamonem, napełnij mieszanką otwór z jabłku i włóż na wierzch goździki. Posyp jabłko cynamonem z wierzchu i wstaw kokilkę do mikrofalówki na około 2,5 minuty* (najwyższa moc). Po upieczeniu polej gorące jabłko miodem.

*Może się zdarzyć, że z piekącego się jabłka "wykipi" trochę soku, ale to chyba nie jest jakiś ogromny problem ;) W razie czego można piec jabłko trochę dłużej na ustawionej niższej mocy kuchenki mikrofalowej.


Pycha, polecam :)



8 komentarzy:

  1. uwielbiam odwiedzać Twojego bloga! mega! powodzenia w dalszym prowadzeniu go :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo, baaardzo mi miło gdy czytam takie komentarze :) Aż się chce bloga prowadzić :) Pozdrawiam imienniczko ;)

      Usuń
  2. Cudowny bardzo szybki deser, taka jesienna prostota. Mmmm pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm... Boję się mojej kuchenki mikrofalowej (użyłam jej raz pod nadzorem C.), ale dla takiego jabłuszka może kiedyś się przemogę, bo też uwielbiam pieczone, ale robić jedno w piekarniku to mało opłacalny biznes ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla leniwych w sam raz dla mnie, do wypróbowania przy najlbliższym urzędowaniu w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pieczone jabłka to na prawdę świetny pomysł na dodatek do obiadu. ja bardzo lubie także podjeść czasem takie https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe powidła śliwkowe i moim zdaniem są one na prawdę smaczne i warte tego aby ich spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Nic nie zastąpi smaku pieczonego jabłuszka!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...