niedziela, 21 października 2012

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z kaszą jęczmienną

To danie jest dla mnie typowym przykładem comfort food. Zaraz obok czekolady i ryżu z jabłkami oczywiście;) Od dawna miałam ogromną chęć zarówno na grzyby leśne, jak i zapomnianą przez wielu kaszę jęczmienną. Połączyłam to wszystko w jednym daniu z dodatkiem delikatnej wieprzowej polędwiczki oraz grillowanej cukinii...i nie mogłam oderwać się od talerza! Pychota! Ten obiad sprawił mi ogromną przyjemność :)




Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

Składniki na 2 duże porcje (lub 3 małe):
  • 300g polędwiczki wieprzowej
  • cebula
  • 5-6 średnich pieczarek
  • 200g mrożonych podgrzybków (lub świeżych oczywiście, jeżeli masz do nich dostęp)
  • około 200ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia
  • tymianek, papryka słodka

 Polędwiczkę pokrój w plastry, wymieszaj z 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną papryki słodkiej. Odstaw na pół godziny. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, pieczarki  i rozmrożone grzyby w plasterki. Podsmaż lekko cebulę na niewielkiej ilości oleju, następnie dodaj grzyby, dopraw sola i pieprzem i podduś. Gdy grzyby dojdą, zalej śmietaną, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze chwilę, aż śmietana się zagotuje. Zestaw z ognia.

Na inną patelnię wrzuć polędwiczki i podsmaż do miękkości. Gdy już będą gotowe wymieszaj je z sosem grzybowym.

Podawaj z ugotowaną al dente kaszą jęczmienną (tylko błagam, nie ROZgotowaną!) i zgrillowanymi plastrami cukinii.



3 komentarze:

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...