Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Składniki na 2 duże porcje (lub 3 małe):
- 300g polędwiczki wieprzowej
- cebula
- 5-6 średnich pieczarek
- 200g mrożonych podgrzybków (lub świeżych oczywiście, jeżeli masz do nich dostęp)
- około 200ml słodkiej śmietanki 18%
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia
- tymianek, papryka słodka
Polędwiczkę pokrój w plastry, wymieszaj z 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną papryki słodkiej. Odstaw na pół godziny. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, pieczarki i rozmrożone grzyby w plasterki. Podsmaż lekko cebulę na niewielkiej ilości oleju, następnie dodaj grzyby, dopraw sola i pieprzem i podduś. Gdy grzyby dojdą, zalej śmietaną, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze chwilę, aż śmietana się zagotuje. Zestaw z ognia.
Na inną patelnię wrzuć polędwiczki i podsmaż do miękkości. Gdy już będą gotowe wymieszaj je z sosem grzybowym.
Podawaj z ugotowaną al dente kaszą jęczmienną (tylko błagam, nie ROZgotowaną!) i zgrillowanymi plastrami cukinii.
dokładnie na to samo mam dziś ochotę, mam nadzieję że będzie pyszne!
OdpowiedzUsuńSuper!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie się gotuje :)
OdpowiedzUsuń