niedziela, 25 listopada 2012

Grzane wino

Lubicie grzańca? Ja uwielbiam i nie waham się go użyć, gdy zostanie mi trochę wina, a wieczór jest chłodny i długi. Albo gdy smutno. Albo na babskim spotkaniu (faceci z reguły kręcą nosem na grzane wino/piwo, wolą zalać robaka zimnym).

Podaję Wam zatem mój prosty przepis na najpyszniejszego grzańca z miodem.





Grzane wino z miodem

Składniki na 1 porcję (filiżankę, jak na zdjęciu):
  • ok. 180ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 czubate łyżeczki miodu (wiem, że wydaje się dużo, ale przy mniejszej ilości wino wciaż jest bardzo kwaśne)
  • 2 szczypty przyprawy do piernika (bez mąki!)
  • 2 szczypty cynamonu
  • szczypta imbiru sproszkowanego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mała szczypta pieprzu
  • kilka goździków
  • plasterek pomarańczy
Wino umieść w rondelku, dodaj przyprawy i  miód. Podgrzej na gazie, aż będzie gorące, ale nie zagotuj wina. Przelej do kubka i dodaj plasterek pomarańczy.

Ewentualnie można wszystko wymieszać od razu w kubku i podgrzać w mikrofali. Jest szybciej i mniej brudnych naczyń ;)

2 komentarze:

  1. grzane wino to najlepszy trunek na ognisko z przyjaciółmi w plenerze. Grzejemy w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
    atmosfera robi się gorąca ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...