czwartek, 21 kwietnia 2011

Chrupiąca granola

Nigdy nie sądziłam, że takie pyszności można zrobić sobie w domu własnoręcznie :) Gdzieś kiedyś wygrzebałam przepis Nigelli , zmodyfikowałam go troszkę po swojemu i całkiem się udało. A że już mam takie zboczenie, że lubię sama wykonać coś, co z łatwością można nabyć, to czasem robię granolę i inne smakołyki. Fantastycznie chrupie, czy to w jogurcie, czy w lodach, czy na budyniu.





Domowa granola

Składniki:
  • 450g mieszanki różnych płatków: owsianych, jęczmiennych, pszennych, żytnich (według gustu)
  • 50g otrębów owsianych
  • 2 niewielkie jabłka
  • 5 łyżek miodu
  • 100g brązowego cukru
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g migdałów
  • 100g pestek dyni
  • 50g łuskanego słonecznika
  • 50g wiórków kokosowych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 200g rodzynek lub innych suszonych owoców

Orzechy i migdały możesz posiekać na drobniejsze kawałki, lecz nie jest to konieczne. Z jabłka wydrąż gniazdo nasienne i zmiksuj blenderem na papkę. Nie obieraj go ze skórki!

Piekarnik nagrzej do 170°C.
Wszystkie składniki za wyjątkiem rodzynek (i/lub suszonych owoców) wymieszaj dokładnie w misce. Jeżeli jest dla Ciebie mało słodkie, możesz dodać miodu lub cukru. Wyłóż całość na dużą blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika na około 40 minut: w tym czasie musisz kilka razy przemieszać granolę i bardzo uważać żeby się nie przyrumieniła zbyt mocno. Najlepiej podczas mieszania wyjąć odrobinę, odstawić aby wystygło i spróbować czy już chrupie- bo gorąca niekoniecznie musi ;)

Gotową granolę wyjmij z piekarnika i pozwól jej wystygnąć. Wymieszaj z rodzynkami i przełóż do szczelnego słoja.

3 komentarze:

  1. Wszystko boskie ,gdyby tylko nie te RODZYNKI ;P no chyba że w czekoladzie ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat rodzynki możesz z łatwością pominąć, lub wymienić np. na żurawinę ;>

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniałaś mi o granoli, dawno już nie robiłam, a to jest też fajna przegryzka jak złapie ochota na coś do chrupania:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...