W tym daniu użyłam makaronu pełnoziarnistego. Wzięło mnie na krewetki i w 15 minut powstało takie oto coś:
Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i szpinakiem
Składniki (na jedną porcję):
- 50g makaronu pełnoziarnistego
- 100g mrożonych krewetek koktajlowych
- ok.150g mrożonego szpinaku (u mnie 3 brykiety)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
- 2 duże ząbki czosnku
- sól
- chilli
Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedź.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekany czosnek, rozmrożony (w kuchence mikrofalowej) i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak oraz krewetki (sparzone wrzątkiem, dokładnie odcedzone). Dopraw solą i chilli do smaku, dodaj śmietankę i smaż wszystko przez 2 minuty po czym dorzuć makaron i dokładnie wymieszaj. Nałóż danie na talerz i polej świeżą oliwą z oliwek.
Wspaniałe spaghetti! Dla mnie idealnie dobrane składniki! I piękne zdjęcia, podobnie jak i cały blog bardzo apetyczny:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dobrych świąt życzę:)
Dziękuję za opinię i za życzenia- oczywiście wzajemnie :) A jeżeli już o świętach mowa- wypieki już stygną, niedługo nowe wpisy :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzybko, zdrowo i nie trzeba wychodzić do sklepu. Wystarczy wiedzieć co trzeba mieć w zamrażarce :) Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńmakaron też ubóstwiam ponad życie, jak dla mnie nic mu się nie równa
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, właśnie dziś robię krewetki tygrysie, w trochę inny sposób, następnym razem prześlę przepis jeśli Cię interesuje :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńchętnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, rozwazylabym dodanie 2-3 lyzek bialego wytrawnego wina :) Pozdrawiam i dziekuje :)GutniA
OdpowiedzUsuń