Na razie stworzyłam sernik eksperymentalny. Nie wiedziałam jak go nazwać. Połączenie orzeszków ziemnych z czekoladą kojarzy mi się z cukierkami Michałkami. I tak już zostało.
Jest pyszny, gęsty i kremowy.
Sernik Michałkowy
Składniki:
Spód:
- 100g płatków owsianych
- 50g mąki pełnoziarnistej
- 50g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- łyżka miodu
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 600g twarogu mielonego
- 100g masła orzechowego z kawałkami orzechów (crunchy)
- 200g cukru
- 3 jajka
- 150g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- łyżka kakao
- 50g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki cukru
- trochę słodkiej śmietanki (30%, ok.1/6 szklanki)
- 1/4 łyżeczki żelatyny
- łyżka wrzątku
Piekarnik nastaw na 180°C.
Płatki owsiane zmiel blenderem na mąkę- nie musi być dokładnie, niektóre płatki mogą zostać całe. Połącz z resztą składników spodu i dokładnie rozetrzyj widelcem. Powinno powstać kleiste ciasto. Wyklej nim niewielką tortownicę (średnica 22cm) wyłożoną folią aluminiową- spód oraz taką wysokość brzegów na ile wystarczy ciasta (u mnie ok. 1cm). Wstaw tortownicę do piekarnika na 8 minut.
W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło orzechowe zmiksuj z cukrem i łyżką twarogu. Dodaj resztę twarogu i miksuj delikatnie na niskich obrotach. Dodawaj stopniowo po 1 jajku, ekstrakt, przestudzoną czekoladę i kakao. Wyłóż masę na podpieczony spód (powinien lekko przestygnąć) i wstaw do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę (do 150°C) i dopiekaj jeszcze 30 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Zrób polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę. Zestaw miskę i wymieszaj z rozpuszczoną w łyżce wody żelatyną. Wyłóż na zimny sernik i całość wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Sernik z masłem orzechowym? Ostatnio z masłem piekłam ciasteczka, dzisiaj zrobiłam z nim shake, to następny będzie ten sernik:)
OdpowiedzUsuńOOOOO matkooo, ja dzisiaj chyba nie zasnę... Jak Ty to Gabko robisz, że Twoje serniki są właśnie takie kremowe, ale nie suche? :( Zdradź proszę magiczną formułkę tudzież trick... ;)
OdpowiedzUsuń