sobota, 16 kwietnia 2011

Sernik eksperymentalny. Czekolada i masło orzechowe.

Przygotowania do świąt w toku. Cieszy mnie, że pojadę do domu na dłużej, niż tylko 2 dni. Będę miała cały tydzień na odpoczynek na słonecznym balkonie, oglądanie doskonałego widoku na góry (doceniam go bardziej, gdy mnie tam nie ma), wypicie butelki wina z przyjaciółkami, pogaduchy z mamą, czochranie psów i wojaże w kuchni.

Na razie stworzyłam sernik eksperymentalny. Nie wiedziałam jak go nazwać. Połączenie orzeszków ziemnych z czekoladą kojarzy mi się z cukierkami Michałkami. I tak już zostało.
Jest pyszny, gęsty i kremowy.




Sernik Michałkowy

Składniki:
Spód:
  • 100g płatków owsianych
  • 50g mąki pełnoziarnistej
  • 50g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa(składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
  • 600g twarogu mielonego
  • 100g masła orzechowego z kawałkami orzechów (crunchy)
  • 200g cukru
  • 3 jajka
  • 150g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżka kakao 
Polewa:
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki cukru
  • trochę słodkiej śmietanki (30%, ok.1/6 szklanki)
  • 1/4 łyżeczki żelatyny
  • łyżka wrzątku

    Piekarnik nastaw na 180°C.
    Płatki owsiane zmiel blenderem na mąkę- nie musi być dokładnie, niektóre płatki mogą zostać całe. Połącz z resztą składników spodu i dokładnie rozetrzyj widelcem. Powinno powstać kleiste ciasto. Wyklej nim niewielką tortownicę (średnica 22cm) wyłożoną folią aluminiową- spód oraz taką wysokość brzegów na ile wystarczy ciasta (u mnie ok. 1cm). Wstaw tortownicę do piekarnika na 8 minut.

    W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło orzechowe zmiksuj z cukrem i łyżką twarogu. Dodaj resztę twarogu i miksuj delikatnie na niskich obrotach. Dodawaj stopniowo po 1 jajku, ekstrakt, przestudzoną czekoladę i kakao. Wyłóż masę na podpieczony spód (powinien lekko przestygnąć) i wstaw do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę (do 150°C) i dopiekaj jeszcze 30 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.

    Zrób polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę. Zestaw miskę i wymieszaj z rozpuszczoną w łyżce wody żelatyną. Wyłóż na zimny sernik i całość wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.




    2 komentarze:

    1. Sernik z masłem orzechowym? Ostatnio z masłem piekłam ciasteczka, dzisiaj zrobiłam z nim shake, to następny będzie ten sernik:)

      OdpowiedzUsuń
    2. OOOOO matkooo, ja dzisiaj chyba nie zasnę... Jak Ty to Gabko robisz, że Twoje serniki są właśnie takie kremowe, ale nie suche? :( Zdradź proszę magiczną formułkę tudzież trick... ;)

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...