wtorek, 19 kwietnia 2011

Spaghetti con gamberetti e spinaci. Ekspresowo.

Strasznie podobają mi się włoskie nazwy dań z makaronem. Brzmią tak....pysznie! Z drugiej strony....ja makaron uwielbiam, więc nic dziwnego. Gdybym mogła wybrać jedną rzecz, którą mogłabym się bezkarnie i do woli obżerać- byłby to makaron. Nic nie poradzę. To bezwarunkowa miłość :)

W tym daniu użyłam makaronu pełnoziarnistego. Wzięło mnie na krewetki i w 15 minut powstało takie oto coś:



Pełnoziarniste spaghetti z krewetkami i szpinakiem

Składniki (na jedną porcję):
  • 50g makaronu pełnoziarnistego
  • 100g mrożonych krewetek koktajlowych
  • ok.150g mrożonego szpinaku (u mnie 3 brykiety)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • chilli

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedź.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekany czosnek, rozmrożony (w kuchence mikrofalowej) i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak oraz krewetki (sparzone wrzątkiem, dokładnie odcedzone). Dopraw solą i chilli do smaku, dodaj śmietankę i smaż wszystko przez 2 minuty po czym dorzuć makaron i dokładnie wymieszaj. Nałóż danie na talerz i polej świeżą oliwą z oliwek.


7 komentarzy:

  1. Wspaniałe spaghetti! Dla mnie idealnie dobrane składniki! I piękne zdjęcia, podobnie jak i cały blog bardzo apetyczny:)
    Pozdrawiam i dobrych świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za opinię i za życzenia- oczywiście wzajemnie :) A jeżeli już o świętach mowa- wypieki już stygną, niedługo nowe wpisy :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, zdrowo i nie trzeba wychodzić do sklepu. Wystarczy wiedzieć co trzeba mieć w zamrażarce :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. makaron też ubóstwiam ponad życie, jak dla mnie nic mu się nie równa

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis, właśnie dziś robię krewetki tygrysie, w trochę inny sposób, następnym razem prześlę przepis jeśli Cię interesuje :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, rozwazylabym dodanie 2-3 lyzek bialego wytrawnego wina :) Pozdrawiam i dziekuje :)GutniA

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...