wtorek, 12 kwietnia 2011

W całym domu pachnie chlebem!

Postanowiłam upiec chleb. Niedawno były bułeczki, teraz chleb. Pierwszy w życiu tak naprawdę. I bez konkretnego przepisu, czyli "na oko". Wersja łatwa, szybka, z dodatkiem żurku zamiast zakwasu.

Niedawno namówiłam mamę żeby upiekła....i od tego czasu żaden kupiony mi nie smakuje.

Mój M. dziś rano się zachwycał: "Chyba nawet lepszy niż ten Twojej mamy!"

;)




Chleb razowy z żurkiem

Składniki:
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • ok.20g drożdży
  • łyżeczka brązowego cukru
  • pół butelki żurku
  • niecałe 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. pół szklanki ciepłej wody
  • ziarna do posypania

Żurek delikatnie podgrzej i połącz w misce z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

Obie mąki wymieszaj z solą, wlej lekko wyrośnięty rozczyn, oliwę i wyrabiaj ciasto dodając stopniowo wodę. Ciężko stwierdzić ile ma jej być, to zależy od mąki. Ale ciasto powinno być gęste i lepić się do dłoni. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 1,5h.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej wyrośnięte ciasto i posyp ziarnami. Włącz piekarnik na 200°C, zanim się nagrzeje ustaw blaszkę w ciepłym miejscu, żeby ciasto jeszcze podrosło. 

Piecz ok 50-60 minut (w zależności od gustu, ja lubię mniej wypieczone), wystudź chlebek i zajadaj się ze smakiem.





2 komentarze:

  1. Bo nie ma to jak własny chlebek :) U mnie też rodzinka nie chce już ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio zaczęłam mieć obawy, ponieważ domowego chleba zjadam znacznie więcej kupnego i trudno mi się przed nim powstrzymać, co znacznie utrudnia dbanie o linię ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...