poniedziałek, 23 maja 2011

Banan + masło orzechowe = sernik

Lubicie serniki? Jeśli tak, to świetnie się składa, bo mam kolejną propozycję. Od serników jestem chyba uzależniona a odkąd odkryłam jak to zrobić, żeby był kremowy i zwarty...to przepadłam.

Tym razem proponuję sernik bananowy z masłem orzechowym polany gorącą, topioną czekoladą z chilli.





Sernik bananowy z masłem orzechowym i gorącą polewą czekoladową


Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm):

Spód:
  • 100g zmielonych płatków owsianych
  • 50g mąki pełnoziarnistej
  • 50g miękkiego masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka
Masa serowa:
  • 500g twarogu sernikowego (tłustego lub półtłustego)
  • 70g masła orzechowego (u mnie masło crunchy czyli z kawałkami orzechów)
  • 2 średnie, dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 180g cukru (lub więcej jeżeli ma być bardzo słodki)
Płatki, mąkę, masło, ekstrakt, mleko, sól i cukier wymieszaj dokładnie ręką. Powstałym ciastem wylep dno i kawałek boku tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika (180°C) na 10 minut.

Zmiksuj banany blenderem, dodaj cukier, masło orzechowe i twaróg, miksuj na małych obrotach miksera. Dodawaj po 1 jajku. Wylej masę serową na podpieczony i ostudzony spód. Wstaw sernik do piekarnika i piecz pół godziny w 160°C, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 50 minut. Wystudź sernik i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Zimny sernik pokrój na kawałki i tuż przed podaniem polej gorącą polewą zrobioną z roztopionej, gorzkiej czekolady z dodatkiem odrobiny mleka, cukru i chilli.



Kolejny sernik który dodaję do akcji:


15 komentarzy:

  1. Wygląda tak kusząco, że mam ochotę wyciągnąć rękę w stronę ekranu!
    Bardzo pyszny blog:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo, to dla mnie duży komplement :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa odmiana tradycyjnego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O raaaju, kolejny świetny sernik u Ciebie... Czekolada, banany i masło orzechowe bardzo się lubią i to jeszcze w serniku...

    OdpowiedzUsuń
  5. zapowiada się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie wcinam kawałeczek z kawą :D Cały dzień zmarnowałam na pierdoły, teraz muszę nadrobić napisaniem choć kawałka magisterki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. z ta spływająca czekolada wygląda obłędnie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm... tak ponętnie czekolada spływa po wierzchu... ależ rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  9. jak dla mnie rewelacyjny! i czekolada z chilli - to musi na prawdę nieziemsko smakować

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam :) Niesamowite połączenie, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. polewa z chili podbiła moje kubki smakowe ;) a serniki uwielbiam. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla mnei super ;) Bardzo mi się ten sernik podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam go wczoraj, dzisiaj po odleżakowaniu w lodówce został w połowie zjedzony przeze mnie i moją rodzinę. Bardzo pyszny i sycący. :) Lubię takie ciężkie, zbite cheesecake'i, ale na przykład moja mama nie mogła zjeść całego kawałka, który jej włożyłam, bo stwierdziła, że się zatkała, chociaż dobry :) Ale ona jest zwolenniczką takich puchatych serników.
    Wielkie dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo się cieszę, że smakował.
    Natomiast reakcja Twojej mamy mnie zupełnie nie dziwi, bo nie każdy lubi taki kremowe serniki. Powiedziałabym wręcz że w Polsce są mało popularne ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gabka, kolejny przepis, kolejny na sernik (które uwielbiam,ale nigdy sama jeszcze nie piekłam żadnego) i moje kubki smakowe świrują. Tak jak trufle - kocham czekoladę i banany.. No i jak tu przeżyć? Jak tu to zrobić, żeby wyszło...?:P

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...