czwartek, 26 maja 2011

Klasyka: drożdżowy duet z kruszonką. Truskawki i rabarbar.

Mimo, iż raczej lubuję się w wilgotnych ciastach, to ostatnio chodziło za mną domowe drożdżowe z owocami i kruszonką, takie jak zawsze robiła moja mama. Najlepiej jeszcze ciepłe.

Nie mogłam się zdecydować, czy wybrać rabarbar, czy truskawki. Postanowiłam zatem zrobić połowę ciasta takiego, a połowę takiego. I to był dobry wybór bo obie wersje są pyszne! I dodatkowo jest wymówka żeby zjeść 2 kawałki, zamiast jednego ;)

Przepis na ciasto jest klasyczny, spisany kiedyś w domu. Jedyna modyfikacja to cukier- zamiast białego, dałam trzcinowy. W cieście nie czuć różnicy, za to kruszonka...mmmm...smakuje w tym wydaniu bosko!

Podaję przepis na duże ciasto, ja zrobiłam z połowy porcji w kwadratowej tortownicy o boku 24cm




























Ciasto drożdżowe pół na pół z rabarbarem oraz truskawkami z kruszonką

Składniki na dużą blachę:

Ciasto:
  • 1/2 opakowania drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • po 300g rabarbaru i truskawek, obranych, pokrojonych i przesypanych cukrem
Kruszonka:
  • 50g masła
  • 100g cukru trzcinowego
  • 100g mąki
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki w dużym garnku. Zostaw rozczyn do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodaj roztrzepane jajka, resztę cukru i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto ręką, aż będzie słychać pękające pęcherze powietrza.
Masło roztop i wlej do ciasta. Wyrabiaj az ciasto połączy się dokładnie z tłuszczem. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż potroi objętość.
Zrób kruszonkę: rozcieraj wszystkie składniki w palcach, aż powstaną okruszki*.
Wyłóż ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, połóż przesypane cukrem owoce: na jednej połowie rabarbar a na drugiej truskawki. Posyp kruszonką i piecz około 40 minut w 190°C.



* kruszonka z cukru trzcinowego jest troszkę trudniejsza, bo jest to cukier drobny. Jeżeli całość zlepia się w bryłę, to włóż na jakiś czas kruszonkę do lodówki, a gdy masło stężeje to bryłę możesz rozkruszyć.


A co mi tam, dodaję ciacho do akcji Ra-bar-bar

8 komentarzy:

  1. Ach pyszne! uwielbiam ten duet- rabarbar i truskawki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym je wymieszała i machnęła taki duet do ciasta ;-) Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. klasyka ma w sobie tyle uroku i magii.
    a wspomnień całe garście.

    OdpowiedzUsuń
  4. owoce i kruszonka to duet niezastąpiony;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Arvén: właśnie nie chciałam ich mieszać, żeby smaki były jak najbardziej proste :)
    Karmel-itka: dokładnie to samo czułam jedząc to ciasto, od razu poczułam się jak dziecko :D Drożdżowego nie można jeść z talerzyka, tylko prosto z blachy w łapę i na stojąco ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna klasyka w najlepszym wydaniu! Wspaniałe ciasto!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda. Mam do nadrobienia, bo jeszcze nigdy nie jadłam drożdżaka z rabarbarem, z truskawkami też nie... :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciacho!jedno z moich najbardziej ulubionych :)))

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...