wtorek, 17 maja 2011

Propozycja na obiad: tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Nigdy nie ciągnęło mnie jakoś specjalnie na wschód, nie śniły mi się po nocach orientalne smaki. Aż tu nagle, siłą rzeczy siedzę w tej kuchni po uszy, znam składniki potraw i na codzień odczuwam zapachy tych smakołyków....Pracuję w tajskiej restauracji :)
Najpierw nieśmiało, z niewielkim zainteresowaniem i z pewną dozą strachu zerkałam na każdy talerz...aż wreszcie zaciekawiło mnie bardziej, wciągnęło, a zapach zaczął nęcić. Zrobiłam więc w domu tajską zupę.
Muszę uczciwie przyznać, że nie spodziewałam się, że będzie smakować aż tak dobrze :)




Tajska zupa paprykowa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Składniki na 2-3 porcje:
  • 1l bulionu warzywnego (w ostateczności może być z kostki, jednak jeśli już, to takiej ekologicznej)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 150g piersi z kurczaka
  • pół puszki mleka kokosowego 
  • łyżeczka imbiru (dałam suszony, ale może być świeży, smak będzie bardziej intensywny)
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej, jeśli lubisz bardzo ostre)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek
  • ryż lub makaron ryżowy
Bulion zagotuj. Na patelni, na odrobinie oleju podsmaż pokrojoną paprykę, lekko ją posól. Dodaj paprykę do bulionu wraz z ząbkiem czosnku i gotuj przez chwilę, aż całkiem zmięknie. Zmiksuj zupę blenderem.
Kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż na patelni na dużym ogniu z dodatkiem soli i pieprzu, możesz troszkę podlać czerwonym winem (nie jest to jednak konieczne).
Usmażonego kurczaka wrzuć do kremu paprykowego, dodaj kolendrę, imbir, pastę curry i słodką paprykę. Wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Podawaj z ugorowanym na sypko ryżem lub makaronem sojowym, posypane szczypiorem.

3 komentarze:

  1. Tajska kuchnia to coś, co bardzo lubię- zwłaszcza połączenie ostrych przypraw, kurczaka i mleka kokosowego.
    Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zupa! Można ją przyrządzić błyskawicznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zupy na bazie mleka kokosowego.sama mam na blogu meksykanska z chilli, cheddarem i kukurydza, polecam!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...