piątek, 13 maja 2011

Viva la pasta! Z kalafiorem i cukinią.

Zainspirowana połączeniem makaron-kalafior, po dłuższych poszukiwaniach na bazarze jędrnej (i drogiej!) sztuki owego warzywa upichciłam dzisiejszy obiad. Dodałam trochę kurczęcej piersi i cukinię. Proste smaki, bez szaleństw- tak lubię.



Penne z kalafiorem, kurczakiem i cukinią

Składniki na 1 porcję:
  • 50g makaronu penne (rurki)
  • 100g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
  • pół małej cukini
  • 1/3 główki kalafiora, podzielonej na małe różyczki
  • odrobina oleju
  • kolendra
  • słodka papryka, pieprz, sól
  • łyżeczka masła
  • ser cheddar (lub inny)

Makaron ugotuj al dente. Kalafiora również- na półtwardo, w osolonej wodzie. Surowego kurczaka posyp solą, pieprzem, papryką i kolendrą i odstaw na chwilę. Umytą, nieobraną cukinię pokrój w półplasterki.

Na teflonie rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż krótko kurczaka na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj masło i wrzuć cukinię. Gdy się zeszkli dodaj odsączonego kalafiora, dopraw wszystko pieprzem, papryką i kolendrą. Dodaj makaron, podduś jeszcze przez chwilę wszystko na małym ogniu i wyłóż na talerz. Posyp tartym cheddarem.




Dodaję do akcji

VIVA la pasta! 2

oraz


Cukinia 2011

3 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie. Jeszcze takiego nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie makarony, zapisuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. makaronu z kalafiorem jeszcze nie jadłam :) a lubię i to i to, więc może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...