niedziela, 12 czerwca 2011

Pstrąg, czosnek, majeranek. Soczewica, pomidory.

Z racji braku weny na zakupy postanowiłam wykorzystać zapas pstrągów czekający spokojnie w zamrażarce na swój dzień. Pyszne, chude rybki prosto z górskiej (rodzinnej) hodowli.

Dodatkowo- danie jest całkiem dietetyczne







Pstrąg pieczony w czosnku i majeranku z soczewicą i pomidorami

Składniki na 2 porcje:
  • 2 wypatroszone pstrągi średniej wielkości
  • 6 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki majeranku
  • pieprz
  • sól
  • 100g soczewicy
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • pół niewielkiej cebuli
  • olej (najlepiej rzepakowy albo ryżowy)
Pstrągi wypłucz, odsącz dokładnie z wody. Posyp solą , pieprzem i majerankiem po obu stronach i w środku. Do środka włóż po 3 rozgniecione ząbki czosnku.Odstaw na co najmniej godzinę.

Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Możesz wymieszać soczewicę z odrobiną oliwy i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Pomidory i cebulę pokrój, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Ułóż pstrągi na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej olejem. piecz ok 30-40 minut (zależnie od wielkości ryb) w temperaturze 190°C.


5 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowe połączenie - musiało być pyszne, ale osobiście przed podaniem odcięlibyśmy mu łeb :) Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie sęk w tym, że łba się nie ucina. Mój tato twierdzi że to profanacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. rybka pierwsza klasa. i oczywiscie w całosci.

    OdpowiedzUsuń
  4. o rety, o rety!
    ten Twój pstrąg to po prostu poezja!

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowitości :) pstrąga lubię z rusztu http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/pstrag-z-grilla/
    z piekarnika też jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...