środa, 6 lipca 2011

Kurczak z fasolką szparagową i orzechami włoskimi

To danie wymyśliłam będąc na diecie South Beach...i często do niego wracam. Smakuje wszystkim, jest łatwe, tanie, lekkie a jednocześnie sycące i może być "daniem awaryjnym"- wystarczy mieć kilka zamrożonych składników.

Gorąco polecam!



Kurczak z fasolką szparagową i orzechami włoskimi

Składniki na 2 porcje:
  • opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 300g piersi z kurczaka
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • plasterek sera topionego lub pokrojony w cienkie plastry kawałek sera camembert
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • sól
  • łyżka oliwy

Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
Kurczaka pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzany tłuszcz, dopraw solą, czosnkiem i pieprzem ziołowym. Podsmaż na złoto. Dodaj posiekane orzechy i lekko je podrumień a następnie wrzuć fasolkę i wszystko wymieszaj. Dopraw czosnkiem i pieprzem ziołowym. Dodaj serek*,  i cały czas mieszając poczekaj, aż się rozpuści.

Ja zjadam to danie solo, ale można z makaronem, ryżem lub ziemniakami.


*Serka nie powinno być dużo, ma nadać tylko fajny posmak. A co do przypraw- zrobiłam kiedyś ze świeżym czosnkiem, zamiast sera topionego dodałam żółty....i cóż...to nie to samo ;)


7 komentarzy:

  1. zajebiste-wykurwiste.




    pozdrawiam,

    polski Orlando Blum

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś ten komentarz wyżej tu nie pasuje...

    Danie wygląda niezwykle ciekawie i smacznie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie pasuje... a danie polecam!

    Orlando, lol :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem bardzo na tak:) czasem już nie wiem, co na obiad, a może po prostu to samo w innym wydaniu?:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie dania. Jeżeli w jakimś wytrawnym daniu widzę orzechy, to to jest taki szczegół, który często zwraca moją uwagę, bo je uwielbiam we wszystkim praktycznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie wcinam :) Przepyszne, faktycznie Camembert zaostrza smaczek , mniaaam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam wczoraj na obiad i było naprawdę pyszne! orzechy i camembert pasują idealnie, powtórzę nie raz :))

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...