Uwierzcie mi, że brzoskwinie na tym zyskały w smaku, zamiast stracić- zapach był oszałamiający!
Brzoskwinie pod chrupiącymi płatkami
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże, dojrzałe brzoskwinie
- łyżeczka brązowego cukru do przesypania
- 70g płatków owsianych
- łyżka masła
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka płynnego miodu
- szczypta soli
- 2 łyżki płatków migdałowych
Brzoskwinie umyj, pokrój na kawałki, wymieszaj z łyżeczką cukru i rozdziel po równo do kokilek.
Płatki dokładnie wymieszaj z masłem, cukrem, miodem i szczyptą soli, dodaj płatki migdałowe.
Przykryj brzoskwinie warstwą płatków i wstaw do piekarnika (temp 180°C) na 15-18 minut- aż płatki się delikatnie zrumienią. Podawaj chwilę po wyjęciu z piekarnika.
czuje już ten zapach! na pewno kiedyś zrobie!:)
OdpowiedzUsuńOj...podoba mi się to:)
OdpowiedzUsuńooo, jakie niskokaloryczne! a wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńmmm...
OdpowiedzUsuńtakie lekkie. i zaspokajające ochotę na słodkości.
pięknie.
Pyszności, muszę spróbować brzoskwini w takiej odsłonie. Widziałam niedawno coś podobnego w jakimś programie kulinarnym :)
OdpowiedzUsuńPyszne i lekkie - czego chciec wiecej? :)
OdpowiedzUsuńJak tylko zakupię ramekiny, wypróbuję ten przepis. To wygląda przeapetycznie. ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zdrowe deserki :)
OdpowiedzUsuń