niedziela, 7 sierpnia 2011

Brzoskwinie pod chrupiącą skorupką- zdrowsza wersja crumble

Jakiś czas temu kupiłam ramekiny i nie miałam jak dotąd okazji żeby je wypróbować. Suflet zostawiam sobie na później, tymczasem zrobiłam zdrowszą i równie pyszną wersję crumble- brzoskwinie zapieczone pod chrupiącymi płatkami. Banalnie prosty, szybki w wykonaniu, a jednocześnie efektowny deser.

Uwierzcie mi, że brzoskwinie na tym zyskały w smaku, zamiast stracić- zapach był oszałamiający!





Brzoskwinie pod chrupiącymi płatkami

Składniki na 4 porcje:
  • 2 duże, dojrzałe brzoskwinie
  • łyżeczka brązowego cukru do przesypania
  • 70g płatków owsianych
  • łyżka masła
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżka płynnego miodu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Brzoskwinie umyj, pokrój na kawałki, wymieszaj z łyżeczką cukru i rozdziel po równo do kokilek.
Płatki dokładnie wymieszaj z masłem, cukrem, miodem i szczyptą soli, dodaj płatki migdałowe.
Przykryj brzoskwinie warstwą płatków i wstaw do piekarnika (temp 180°C) na 15-18 minut- aż płatki się delikatnie zrumienią. Podawaj chwilę po wyjęciu z piekarnika.











8 komentarzy:

  1. czuje już ten zapach! na pewno kiedyś zrobie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, jakie niskokaloryczne! a wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm...
    takie lekkie. i zaspokajające ochotę na słodkości.
    pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, muszę spróbować brzoskwini w takiej odsłonie. Widziałam niedawno coś podobnego w jakimś programie kulinarnym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i lekkie - czego chciec wiecej? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tylko zakupię ramekiny, wypróbuję ten przepis. To wygląda przeapetycznie. ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...