piątek, 12 sierpnia 2011

Dżem z brzoskwiń i imbiru ze stewią- przetwory bez cukru

Fajną sprawą jest możliwość zatrzymania w słoiku skarbów lata i jesieni. Miło jest otworzyć jeden zimą i poczuć aromat dojrzałych brzoskwiń, gruszek czy też pomidorów.

Jakkolwiek owoce są zdrowe i pyszne, tak dodawany do nich cukier już niekoniecznie. Po co więc go dodawać?

Eksperymentalnie zrobiłam dżemik z brzoskwiń z dodatkiem imbiru. W roli substancji żelującej wystąpiła pektyna w czystej postaci- nie żaden żelfix z toną konserwantów. Natomiast cukier zastąpiłam...stewią*.

Od teraz nawet na diecie można wcinać naleśniki z dżemem ;>


*Stewia to naturalny słodzik pochodzenia roślinnego, który oprócz tego, że jest dietetyczny, to ma działanie grzybobójcze, stąd ufam, że przetwory ze stewią nie będą pleśnieć.


 Więcej o stewii i jej walorach tutaj, a  tymczasem my zabieramy się do pichcenia :)






Dżem brzoskwiniowy z imbirem słodzony stewią

Składniki na 3 nieduże słoiczki:
  • kilogram dojrzałych brzoskwiń (po wyjęciu pestek)
  • ok.30 tabletek słodzika ze stewii* rozkruszonych i rozpuszczonych w 1/4 szklanki gorącej wody
  • łyżka startego na papkę świeżego imbiru
  • 15g pektyny- pół opakowania (w ostateczności może być żelfix- w proporcji jak na opakowaniu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
*ilość orientacyjna, najlepiej dodawaj rozpuszczoną stewię do owoców stopniowo i sprawdzaj czy już jest wystarczająco słodkie.

Brzoskwinie pokrój na kawałki (nie obieraj skórki!) i wrzuć do płaskiego szerokiego garnka. Zalej rozpuszczoną stewią, przykryj pokrywką i zagotuj. Gdy brzoskwinie puszczą sok zdejmij pokrywkę i smaż przez kilkanaście minut na małym ogniu często mieszając. Gdy część wody odparuje dodaj stopniowo dodaj pektynę i dokładnie wymieszaj z owocami. Dodaj imbir i gotuj przez 3 minuty (nie zapominaj mieszać!).

Zdejmij z ognia, wymieszaj z sokiem z cytryny, przełóż do wysterylizowanych słoików i zakręć.
Pasteryzuj przez 10 minut -> Na blogu Skarby w słoikach znajdziecie mnóstwo przydatnych informacji na temat zarówno pasteryzacji, sterylizacji słoików jak i samych przetworów - polecam :)



Dodaję do akcji PRZETWORY 2011
 
Akcja przetwory 2011

14 komentarzy:

  1. Kocham brzoskwinie,uwielbiam imbir.....więc..chyba muszę pójść za Twoim przykładem i zrobić parę słoiczków :-) Już sobie wyobrażam, jaki piękny zapach musi być po otwarciu takiego słoiczka, w środku zimyy. Do zrobienia! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na górze jest krótkie wyjaśnienie i link do całej strony poświęconej stewii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł... też nie przepadam za dosładzaniem owoców, więc mazidło śliwkowe robię podgrzewając długo śliwki i na sam koniec dodając miód gryczany...

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię brzoskwinię. i brzoskwiniowe
    weki. cudowny pomysł z tym imibrem, podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomity pomysł z tym słodzikiem! Uwielbiam dżemy ze świeżym imbirem, niestety tak bardzo, że czasami przeginam i dżemy nie chcą się zdżemować... A tutaj w dużym mieście mamy problem z dostaniem pektyny, musiałam zamawiać w necie! Dzięki za słowa uznania :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. No ja kupiłam tą pektynę kiedyś przy okazji w jakimś wiejskim sklepiku i żałuję teraz ze tylko 1 opakowanie. Może uda mi się dostać jeszcze. No a w ostateczności zostaje żelfix ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. http://potreningu.pl/articles/2542/uwazaj-na-slodziki-na-bazie-stewii

    OdpowiedzUsuń
  8. ten link ze wskazówkami jak pasteryzować słoiki nie działa...:(

    OdpowiedzUsuń
  9. A zamiast tabletek ze stewią można dać listki? I ile na jeden mały słoik?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie miałam okazji spróbować takiego połączenia - brzmi jednak niezwykle ciekawie... Nie mam czasu na samodzielnie przygotowywanie dżemów, dlatego zazwyczaj kupuję gotowe. Szczególnie, upodobałam sobie te powidła: https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...