czwartek, 4 sierpnia 2011

Faszerowana cukinia: Mięso i pomidory z nutą tymianku

Nie było mnie trochę- pojechałam do domu a tam nie miałam ani warunków ani weny do gotowania a tym bardziej fotografowania. Remont i dzieci- od 2 w porywach do 7 ;)

Teraz jestem już w Warszawie i stwierdziłam, że nadszedł idealny moment na upragnione faszerowane cukinie. Mogłabym zjeść je same, ale Luby uparł się, że musi być makaron. Jak makaron, to ja się nie sprzeciwiam ;)




Cukinie faszerowane mięsem mielonym i pomidorami z tymiankiem


Składniki na 2 porcje:
  • 2 średniej wielkości, jędrne cukinie
  • 1 cebula
  • 200g chudego mięsa mielonego
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • 2 łyżeczki pesto rosso
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • świeża oliwa z oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • odrobina oleju do smażenia

Cukinie umyj, odetnij łodyżkę i przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą noża i łyżeczki wydrąż środek. Oprósz solą i pieprzem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
Cebulę pokrój, podsmaż na oleju, dodaj posiekane "wnętrze" cukinii ;)

W tym czasie wstaw łódeczki z cukinii do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Do cebuli dodaj mięso. Przypraw solą i pieprzem, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Gdy mięso się podsmaży dodaj pokrojone pomidory i duś przez chwilę. Jeżeli pomidory nie są bardzo dojrzałe- możesz dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Dopraw solą u cukrem.
 Zdejmij całość z ognia i wymieszaj z pesto rosso (nie jest to konieczne, ale daje fajny smak :) ) Wyjmij cukinie z piekarnika, włóż łyżeczką farsz do zagłębień i posyp posiekanym tymiankiem. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
Po wyjęciu skrop cukinie oliwą z oliwek i zajadaj ze smakiem :)
Pycha!



Dodaję do akcji: Cukinia 2011
Cukinia 2011

7 komentarzy:

  1. cukinia faszerowana dobra z każdym nadzieniem :)
    Twoja wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny widok!
    Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie lekkie, letnie dania!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne :D "cały pokój" u mnie w pracy właśnie wydaje ochy i achy pochwalne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią bym zjadła taką cukinię, omnomnomnomnommm

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że z pewnością to danie powtórzę :)

    Magda- pozdrowienia dla "całego pokoju" :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ale super blog!!i swietne przepisy, bede tu czesto zagladac

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...