czwartek, 1 września 2011

Jeżynobranie: Tarta z jeżynami i białą czekoladą

Korzystając z pięknej pogody, wspaniałych widoków oraz odrobiny wolnego czasu wybrałyśmy się z przyjaciółkami nazbierać jeżyn (u nas zwanych ostrężynami) do tarty. Mimo podrapanych nóg i rąk oraz sporej ilości owadów było to na tyle przyjemne, że jeżyn zrobiło się trochę więcej ;)

Na początek wspomniana tarta- wyszła pyszniejsza niż się spodziewałam, więc z czystym sumieniem gorąco polecam!

A co stanie się z resztą jeżyn to się jeszcze okaże :)







Tarta z jeżynami i białą czekoladą

Składniki na formę o średnicy 26cm:

Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • czubata łyżka śmietany
Nadzienie:
  • 200g śmietanki 30 lub 36%
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szklanka umytych i osuszonych jeżyn


Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem na małe kawałki. Dodaj jajko, cukier oraz śmietanę i zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do zamrażarki na 15 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Formę do tarty wysmaruj masłem, ciasto rozwałkuj (na grubość ok.7mm) i wyłóż przy pomocy wałka do formy. Przyciśnij ciasto do całej powierzchni dna i brzegów formy, a wystające kawałki ciasta odetnij (możesz uformować z nich małe tartaletki:)). Przykryj całość kawałkiem papieru do pieczenia i na powierzchnię wysyp specjalne ceramiczne groszki (lub zwykła suchą fasolę albo migdały). Wstaw spód do piekarnika i podpiekaj przez 15 minut.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, trochę przestudź a następnie zmiksuj blenderem ze śmietanką, cukrem i jajkami. Wylej masę na podpieczony spód, poukładaj jeżyny i wstaw tarte do piekarnika na kolejne 30 minut- aż brzegi się zarumienią a masa zetnie. Gotową tartę wystudź i podawaj schłodzoną (najlepiej z kleksem bitej śmietany i świeżymi jeżynami).






Efekt:





A przy okazji załapałam się na akcje Sezonowo Jeżynowo oraz Tarty Na Wszystkie Sposoby

Sezonowo Jeżynowo

12 komentarzy:

  1. Ale zazdroszczę tego jeżynobrania... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wygląda pięknie! Nie wiem czy to przez połączenie kolorystyczne,ale po prostu nie mogę przestać jej podziwiać! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie jadłam jeżyn. Tarta wygląda rewelacyjnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega słodkie nadzienie;) musiała smakować znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękna tarta. Musi być pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kalorie? Kto by je liczyl! Na widok takiej tarty od razu mija mi ochota do kalkulacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej, ale bajecznie wygląda. Jeżyny i biała czekolada to świetne połączenie smaków. W dodatku takie własnoręcznie uzbierane są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gabko! Piękna jest Twoja tarta! U mnie jeżyn nadal pełno w ogrodzie i chętnie wrzucą garść do takiej tarty;)
    Bardzo smacznie u Ciebie - będę z apetytem zaglądać!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Baaardzo mi miło, zapraszam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie się piecze. Troszkę się za mocno przypiekla i z ciasta zrobiłam kratkę na górze.
    Nie wiem czy wyszło , mam nadzieję że tak ;) Basia

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...