piątek, 21 października 2011

Primi piatti: Penne z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym

Obiad zasugerowany przez Lubego. Miały być jeszcze suszone pomidory, ale w końcu obeszło się bez nich. Danie na szybko, gotowe w 15 minut.



Penne z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym

Składniki na 2 porcje:
  • 300g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 opakowania szpinaku świeżego lub mrożonego (całe liście)
  • 150g sera pleśniowego (np. gorgonzola, Lazur)
  • 200g penne
Kurczaka pokrój w drobne paski, zamarynuj w oliwie, wyciśniętym czosnku z dodatkiem soli i pieprzu na minimum pół godziny.

Makaron ugotuj al dente.

Podsmaż kurczaka na głębokiej patelni, dodaj rozmrożony szpinak (jeżeli używasz świeżego to wypłucz go i osusz) i przesmaż chwilę, przyprawiając go według gustu solą i pieprzem. Na końcu dodaj pokrojony na kawałki ser pleśniowy i mieszaj całość, aż ser się rozpuści.

Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i podawaj skropione świeżą oliwą z oliwek


Dodaję przepis do akcji  "Viva Italia!"

10 komentarzy:

  1. To zdecydowanie moje kulinarne klimaty.
    Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne połączenie. Ser pleśniowy, szpinak i makaron zawsze się sprawdzają doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe połączenie - ser i szpinak, do tego makaron i kurczak... Wyśmienity obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. weź w końcu zrób coś czym można się najeść;p

    OdpowiedzUsuń
  5. takiemu daniu to ja mówię zdecydowane "Tak":)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Robię czasem takie, tyle, że zamiast serka pleśniowego, używam fetę! :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...