czwartek, 3 listopada 2011

Jamajskie ciasto dyniowe

Znalazłam ten przepis w czeluściach sieci i w ciągu kilku sekund wiedziałam, że go wypróbuję. Wilgotne ciasto dyniowe, z dodatkiem przypraw, mleka kokosowego i rumu. Co prawda z zakupem składników były niewielkie problemy, bo bardzo ciężko było znaleźć w sklepach dynię 31. października po południu. Skończyło się na kupnie 7,5 kilogramowej dyni. Powstało zatem ciasto, zupa i jeszcze ponad połowa została do słoików.

Oryginał przepisu pochodzi z bloga Baked By Rachel.






Jamaican-Spiced Pumpkin Pie

Składniki (na formę o średnicy 26cm):

Spód:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3-4 łyżki zimnego mleka
Nadzienie:
  • 450g puree z dyni (wykonanego według tych instrukcji)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki imbiru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki rumu

Składniki na ciasto zagnieć i wyklej dno oraz boki formy (ja użyłam tortownicy). Wstaw do lodówki.

Nagrzej piekarnik do 220°C

Wcześniej przyrządzone i wystudzone puree z dyni zmiksuj na małych obrotach z mlekiem kokosowym, cukrem i przyprawami. Dodawaj po jednym jajku a na końcu wymieszaj z rumem. Wlej masę na spód i staw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz ciasto jeszcze przez około 45-50 minut (aż środek przestanie się trząść). Wystudź ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin.





13 komentarzy:

  1. Piękna dynia.
    A ciasto ciekawe.I nawet na Jamajce lubią dynię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słonecznie jeszcze, choć przez chwilę...
    Swoją drogą- hektolitry herbaty, makaron i sprośne dowcipy? Toż to ja ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe połączenie smaków. Na pewno pyszne ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Została mi jeszcze duża dynia, więc jak się wyrobię to zrobię to ciasto, bo wygląda zachęcająco. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. A, jak wrażenia, co do tej tarty? Bardzo lubię dynię i wszystko, co z nią związane, ale kiedyś zrobiłam tartę podobną do tej (w nadzieniu było mleko skondensowane słodzone zamiast kokosowego) i stwierdziłam, że jest trochę "ciężka" i słodka. Może po małym kawałeczku dla dużej ilości osób. Kwestia chyba gustu. Ciekawa jestem Twoich wrażeń. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis! Takiego ciasta jeszcze nie probowalam, podoba mi sie polaczenie aromatycznych, korzennych przypraw z mlekiem kokosowym.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto wygląda pysznie, zapowiada się ciekawie... jak tylko dorwę dynie, to wykorzystam ją w ten niecny sposób... a mnie jeszcze zastanawia, gdzie można taki talerz kupić- idealny na prezent dla jednej zołzy, którą znam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Nieśka:
    Przyznam szczerze, że ciasto jest specyficzne. Ja spróbowałam pierwszy kawałek stwierdziłam, że bez szału, po czym poczęstowałam przyjaciółki, a one były ciastem zachwycone. Mój sceptycznie nastawiony brat poprosił o "mały kawałeczek, bo chcę spróbować, ale zeby w razie czego się nie zmarnowało" po czym poprosił o dokładkę :D Jego 6-letniej córce nie smakowało ;) Myślę, że to kwestia tego, czy lubimy dynię na słodko. Ja stwierdziłam, że chyba na słono bardziej mi podchodzi;) 2 dni później zjadłam jeszcze jeden kawałek i smakował mi, aczkolwiek nie mogę powiedzieć, że jest to moje ulubione ciasto ;)

    Myślę że warto spróbować, bo to zupełnie inny smak niż tradycyjne domowe ciasta.

    Anonimie:
    Ten talerz kupiła kiedyś moja mama na wagę w Carrefourze, w tym momencie nie mam pojęcia gdzie można taki dostać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgadzam się całkowicie:) Też tak miałam, że jednego dnia mi smakowało, a innego nie:D Może taka w wersji na słono też by wyszła? Np. z masłem orzechowym - słono słodka. Wchodzę w to:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. zakochalam sie w tym ciescie, szkoda ze juz nie mam dyni :((, ale ten wakacyjny klimat do mnie przemawia.
    PS: Gdzie moge dodac twoj blog do obserwowanych? :0

    OdpowiedzUsuń
  11. Szana dodałam widżet z obserwatorami, mam nadzieję, że działa.
    Można też dodać każdy blog do obserwowanych ręcznie- w pulpicie nawigacyjnym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakiej wielkości użyłaś tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  13. Podałam w przepisie-w składnikach, około 26cm :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...