Oryginał przepisu pochodzi z bloga Baked By Rachel.
Jamaican-Spiced Pumpkin Pie
Składniki (na formę o średnicy 26cm):
Spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3-4 łyżki zimnego mleka
- 450g puree z dyni (wykonanego według tych instrukcji)
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki imbiru
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki rumu
Składniki na ciasto zagnieć i wyklej dno oraz boki formy (ja użyłam tortownicy). Wstaw do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 220°C
Wcześniej przyrządzone i wystudzone puree z dyni zmiksuj na małych obrotach z mlekiem kokosowym, cukrem i przyprawami. Dodawaj po jednym jajku a na końcu wymieszaj z rumem. Wlej masę na spód i staw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz ciasto jeszcze przez około 45-50 minut (aż środek przestanie się trząść). Wystudź ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Piękna dynia.
OdpowiedzUsuńA ciasto ciekawe.I nawet na Jamajce lubią dynię!
Słonecznie jeszcze, choć przez chwilę...
OdpowiedzUsuńSwoją drogą- hektolitry herbaty, makaron i sprośne dowcipy? Toż to ja ! :)
Wspaniałe połączenie smaków. Na pewno pyszne ciasto :D
OdpowiedzUsuńZostała mi jeszcze duża dynia, więc jak się wyrobię to zrobię to ciasto, bo wygląda zachęcająco. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA, jak wrażenia, co do tej tarty? Bardzo lubię dynię i wszystko, co z nią związane, ale kiedyś zrobiłam tartę podobną do tej (w nadzieniu było mleko skondensowane słodzone zamiast kokosowego) i stwierdziłam, że jest trochę "ciężka" i słodka. Może po małym kawałeczku dla dużej ilości osób. Kwestia chyba gustu. Ciekawa jestem Twoich wrażeń. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! Takiego ciasta jeszcze nie probowalam, podoba mi sie polaczenie aromatycznych, korzennych przypraw z mlekiem kokosowym.
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pysznie, zapowiada się ciekawie... jak tylko dorwę dynie, to wykorzystam ją w ten niecny sposób... a mnie jeszcze zastanawia, gdzie można taki talerz kupić- idealny na prezent dla jednej zołzy, którą znam...
OdpowiedzUsuńNieśka:
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że ciasto jest specyficzne. Ja spróbowałam pierwszy kawałek stwierdziłam, że bez szału, po czym poczęstowałam przyjaciółki, a one były ciastem zachwycone. Mój sceptycznie nastawiony brat poprosił o "mały kawałeczek, bo chcę spróbować, ale zeby w razie czego się nie zmarnowało" po czym poprosił o dokładkę :D Jego 6-letniej córce nie smakowało ;) Myślę, że to kwestia tego, czy lubimy dynię na słodko. Ja stwierdziłam, że chyba na słono bardziej mi podchodzi;) 2 dni później zjadłam jeszcze jeden kawałek i smakował mi, aczkolwiek nie mogę powiedzieć, że jest to moje ulubione ciasto ;)
Myślę że warto spróbować, bo to zupełnie inny smak niż tradycyjne domowe ciasta.
Anonimie:
Ten talerz kupiła kiedyś moja mama na wagę w Carrefourze, w tym momencie nie mam pojęcia gdzie można taki dostać.
Zgadzam się całkowicie:) Też tak miałam, że jednego dnia mi smakowało, a innego nie:D Może taka w wersji na słono też by wyszła? Np. z masłem orzechowym - słono słodka. Wchodzę w to:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńzakochalam sie w tym ciescie, szkoda ze juz nie mam dyni :((, ale ten wakacyjny klimat do mnie przemawia.
OdpowiedzUsuńPS: Gdzie moge dodac twoj blog do obserwowanych? :0
Szana dodałam widżet z obserwatorami, mam nadzieję, że działa.
OdpowiedzUsuńMożna też dodać każdy blog do obserwowanych ręcznie- w pulpicie nawigacyjnym :)
Jakiej wielkości użyłaś tortownicy?
OdpowiedzUsuńPodałam w przepisie-w składnikach, około 26cm :)
OdpowiedzUsuń