Taki tatar to świetny pomysł na kolację, w szczególności ze świeżo upieczonym chlebkiem (jak u mnie na zdjęciu). Myślę, że ci, którzy jeszcze nie próbowali zrobić tatara samodzielnie nieco się obawiają, dlatego przedstawiam mój sposób na niego, może komuś się przyda.
Tatar wołowy
Składniki na 2 porcje:
- ok 300g świeżego, chudego mięsa wołowego (najlepiej polędwicy, ale może być też ligawa albo rostbef)
- 1 żółtko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka musztardy
- łyżka ketchupu
- łyżeczka sosu worcester (można pominąć i dać więcej sosu sojowego lub Maggi)
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka słodkiej papryki (dałam wędzoną)
- mała cebula
- ogórek kiszony (tym razem nie dodałam, ale zaznaczam, że warto!)
- sól i świeżo zmielony pieprz
Mięso wypłucz, i zmiel w maszynce lub posiekaj za pomocą rozdrabniacza. Cebulę i ogórka pokrój w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj mięso z resztą składników i możesz zacząć zajadać ze smakiem własnoręcznie przyrządzony tatar :) Najlepiej ze świeżym pieczywem lub podgrzanym w tosterze.
Oczywiście proporcje przypraw są zależne od gustu, nie wahaj się doprawić bardziej, jeżeli "czegoś tam brakuje" ;)
Kuszące zdjęcie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tatar i po Twoim poście mam na niego wielką.
Nigdy jednak nie dodawałam ketchupu.
Spróbuję!
Mój Luby też lubił..do pewnej komunii, od tej pory nie tknie. Piękne zdjęcie;)
OdpowiedzUsuńnależę do grupy, która tatara kocha.bardzo apetyczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńzaskoczył mnie keczup i worcester.
ja dodaję czasem jeszcze kapary :)
No nie są to konieczne składniki, ale według mnie dodają takiej fajnej słodkości i jest jeszcze smaczniej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tatara, muszę spróbować w wersji z ketchupem :)
OdpowiedzUsuńNareszcie coś dla faceta. Jednak dodawanie keczupu do tatara jest profanacją.
OdpowiedzUsuńTak samo jak jedzenie gotowego tatara z opakowania ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadlem gotowego tatara i nawet takiego nie widzialem w sklepie. Jedynie co mozesz kupic to zmielone mięso na tatar.
OdpowiedzUsuńz dodatkiem tony konserwantów, soli i wzmacniaczy smaku;)
OdpowiedzUsuńJak na moja wiedzę kulinarną to za mało w nim żółtek bo na 100g mięsa daje się 1 żółtko!!! Inaczej nie jest taki gładki. Poza tym keczup jest żywcem do niczego!!! Profanacja tatara!!! Po co tatar ma być słodszy? I niż co? Poza tym sos sojowy? Jaki? Słodki czy pikantny? Kiedyś zawsze dawało się przyprawy do zup(tzw:Magi) i olej a nie oliwę. Modernizacja przepisu kosztem smaku:/
OdpowiedzUsuńTo jest moja ulubiona wersja tatara, nie twierdzę że jedyna i słuszna. Owszem, dodaje się Maggi, ale ja nie używam tej przyprawy w swojej kuchni, dlatego zastępuje ją sosem sojowym- najzwyklejszym, nie wiem czy można go nazwać słodkim. Nie rozumiem Twojej nagonki na mój przepis Anonimie, to tak jakbyś mnie zbeształ(a), że dodaję do jajecznicy szynkę, a Ty uważasz, że nadaje się tylko boczek ;)Ile ludzi, tyle smaków i tyle ulubionych przepisów. Pozdrawiam.
UsuńŚwietnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.
OdpowiedzUsuń