poniedziałek, 14 maja 2012

Tatar wołowy- ulubiona kolacja Lubego

Ludzie generalnie dzielą się na tych, którzy tatar kochają oraz tych, którzy go nie znoszą, bądź nie mają nawet zamiaru spróbować (tu pozdrawiam Siostrunię :)). My z Lubym zaliczamy się raczej do miłośników, gdyż z natury jesteśmy mięsożerni. On to nawet ekstremalnie.

Taki tatar to świetny pomysł na kolację, w szczególności ze świeżo upieczonym chlebkiem (jak u mnie na zdjęciu). Myślę, że ci, którzy jeszcze nie próbowali zrobić tatara samodzielnie nieco się obawiają, dlatego przedstawiam mój sposób na niego, może komuś się przyda.



Tatar wołowy

Składniki na 2 porcje:
  • ok 300g świeżego, chudego mięsa wołowego (najlepiej polędwicy, ale może być też ligawa albo rostbef)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka musztardy
  • łyżka ketchupu
  • łyżeczka sosu worcester (można pominąć i dać więcej sosu sojowego lub Maggi)
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka słodkiej papryki (dałam wędzoną)
  • mała cebula
  • ogórek kiszony (tym razem nie dodałam, ale zaznaczam, że warto!)
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Mięso wypłucz, i zmiel w maszynce lub posiekaj za pomocą rozdrabniacza. Cebulę i ogórka pokrój w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj mięso z resztą składników i możesz zacząć zajadać ze smakiem własnoręcznie przyrządzony tatar :) Najlepiej ze świeżym pieczywem lub podgrzanym w tosterze.

Oczywiście proporcje przypraw są zależne od gustu, nie wahaj się doprawić bardziej, jeżeli "czegoś tam brakuje" ;)

12 komentarzy:

  1. Kuszące zdjęcie.
    Uwielbiam tatar i po Twoim poście mam na niego wielką.
    Nigdy jednak nie dodawałam ketchupu.
    Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Luby też lubił..do pewnej komunii, od tej pory nie tknie. Piękne zdjęcie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. należę do grupy, która tatara kocha.bardzo apetyczne zdjęcie :)
    zaskoczył mnie keczup i worcester.
    ja dodaję czasem jeszcze kapary :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie są to konieczne składniki, ale według mnie dodają takiej fajnej słodkości i jest jeszcze smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tatara, muszę spróbować w wersji z ketchupem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nareszcie coś dla faceta. Jednak dodawanie keczupu do tatara jest profanacją.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak samo jak jedzenie gotowego tatara z opakowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie jadlem gotowego tatara i nawet takiego nie widzialem w sklepie. Jedynie co mozesz kupic to zmielone mięso na tatar.

    OdpowiedzUsuń
  9. z dodatkiem tony konserwantów, soli i wzmacniaczy smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak na moja wiedzę kulinarną to za mało w nim żółtek bo na 100g mięsa daje się 1 żółtko!!! Inaczej nie jest taki gładki. Poza tym keczup jest żywcem do niczego!!! Profanacja tatara!!! Po co tatar ma być słodszy? I niż co? Poza tym sos sojowy? Jaki? Słodki czy pikantny? Kiedyś zawsze dawało się przyprawy do zup(tzw:Magi) i olej a nie oliwę. Modernizacja przepisu kosztem smaku:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest moja ulubiona wersja tatara, nie twierdzę że jedyna i słuszna. Owszem, dodaje się Maggi, ale ja nie używam tej przyprawy w swojej kuchni, dlatego zastępuje ją sosem sojowym- najzwyklejszym, nie wiem czy można go nazwać słodkim. Nie rozumiem Twojej nagonki na mój przepis Anonimie, to tak jakbyś mnie zbeształ(a), że dodaję do jajecznicy szynkę, a Ty uważasz, że nadaje się tylko boczek ;)Ile ludzi, tyle smaków i tyle ulubionych przepisów. Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...