środa, 11 lipca 2012

Sernik na zimno- kokosowy

Kolejna propozycja sernika na upalne dni- tym razem nie miałam żadnych owoców, natomiast w szafce zalegała puszka mleka kokosowego. Sernik jest lekki i puszysty,a  najlepiej smakuje zimny- prosto z lodówki. Co tu więcej pisać, trzeba spróbować samemu ;)





Kokosowy sernik na zimno

Składniki (kwadratowa tortownica o boku 24cm):

Masa serowa:
  • 3 jajka umyte i sparzone
  • 800g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • puszka mleka kokosowego
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 30 rozgniecionych tabletek słodzika lub 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

Polewa:
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju
  • łyżeczka żelatyny
  • trochę słodzika lub cukru
  • trochę mleka


Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj se słodzikiem (cukrem) na puszystą masę, dodawaj stopniowo twaróg oraz mleko kokosowe. Zmiksuj wszystko dokładnie.

Wiórki zmiel w rozdrabniaczu lub młynku do kawy na drobny proszek (jeżeli nie posiadasz takiego sprzętu- zostaw wiórki w pierwotnej formie) i dodaj do masy.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszaj z masą serową. Na koniec połącz całośc z ubitymi na sztywną pianę białkami.

Przelej masę do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki, a gdy zacznie tężeć zacznij przygotowywać polewę:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej olej i słodzik (cukier) do smaku. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącego mleka. Połącz z czekoladą i wyłóż polewę na tężejący sernik. Wstaw do lodówki, aż całość całkowicie stężeje.




2 komentarze:

  1. I mnie, z tego co wiem, zalega puszka mleka kokosowego w szafce. Skoro natknęłam się dziś na ten rewelacyjny przepis to z pewnością coś to znaczy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w domu wielkiego wielbiciela wszystkiego, co kokosowe. Na pewno by mu posmakował;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, każdy niezmiernie mnie cieszy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...